. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

A Gyűrűk Ura - A filmek királya

J.R.R. Tolkien fantasy bibliájáról sokáig azt tartották, hogy megfilmesíthetetlen: túl hosszú, túl bonyolult, túl emelkedett. Peter Jackson azonban hisz a mozi mágiájában: a rendező a befektetett 190 millió dolláron kívül öt évet adott az életéből azért, hogy filmre vihesse A GYŰRŰK URA című fantasyt. Lehet, hogy a varázslat még a Titanicnál meg a Star Warsnál is erősebb lesz?

"Ez is csak egy film" - mondogatta magának mániákusan a majd egyéves forgatás során Peter Jackson rendező. "Ez is csak egy film." Csak egy film? Ugyan, dehogy. J.R.R: Tolkien 1954-ben megjelent regénytrilógiájának jó százmilliós olvasótábora számára a fantasy eposz maga a Biblia. Aki ebből a könyvből próbál filmet készíteni, az a szentségek szentségéhez nyúl, és elég csak egy vesszőt félreértenie, a rajongók garantáltan meg fogják kövezni.
  Csak egy film? Nem is egy, hanem mindjárt három! A filmtörténetben példátlan módon egyszerre forgatták le a teljes trilógiát (A Gyűrű Szövetsége 2001 karácsonyán kerül a mozikba, A két torony és A király visszatér pedig egy-egy évvel később). Gigantikus vállalkozás, amely során a 39 éves Jacksonnak és csapatának szinte a lehetetlent kellett megvalósítania, ahogy azt a rendező egy interjújában, nem sokkal a 274 napos forgatás befejezése előtt elmesélte: "Folyton úgy érzem, hogy megbolondulok! Attól félek, hogy egyszer csak összedől körülöttem minden!"
  Mikor 1999. október 11-én Új-Zélandon elkezdődött a forgatás, Jackson és két szerzőtársa, Fran Walsh és Philippa Boyens már három éve dolgoztak a forgatókönyvön. A közel ezeroldalas eredetiből forgatókönyvet írni igencsak emberpróbáló feladat lehetett, és Jackson komoly ambíciói bizonyosan nem könnyítették meg az írás folyamatát: "Nem egyszerűen csak egy fantasyfilmet akarok csinálni. A kezdettől az volt a célom, hogy Középfölde varázslatos világát a lehető leghihetőbben és legrealisztikusabban eleveníthessem meg."
  A történet megfilmesítése - amelyben Zsákos Frodó hobbit (Elijah Wood), szolgája, Csavardi Samu, valamint két rokona, Trufa és Pippin egész Középföldét bejárja, hogy a Hatalom Gyűrűjét elpusztítva megmentse a Megyét és egész Középföldét a gonosz Szauron hatalmától - hatalmas feladatot jelent. Hogy a vásznon látható események éppolyan fantáziadúsak és elevenek legyenek, mint maga a könyv, több mint 900 páncélt, 2000 fegyvert, 20 ezer használati tárgyat kellett elkészíteni, és akkor még a 2000 pár lábról és fülről nem is beszéltünk. Hogy szemléltetni tudják Középfölde gazdag és változatos világát, az új-zélandi WETA cég 120 trükkszakértője kidolgozott egy új műanyag-megmunkálási eljárást, amely egyebek mellett azt is lehetővé tette számukra, hogy például sisakok százait készítsék el egyetlen nap alatt - ez a feladat hagyományos hagyományos körülmények között hosszú hónapokat vett volna igénybe. A hatalmas csatajelenetekhez - a Gladiátorhoz hasonlóan - számítógépes programokat használtak: az első sorokba párezer statisztát állítottak, a kész felvételekre a számítógép illesztette be a hátsó sorokat. A színészeket külön erre a célra szerződtetett nyelvészek tanították a tündék beszédére. Edzők és kardforgatást oktató koreográfusok segítettek nekik, hogy elérjék a szükséges testi erőnlétet. Mindez a hatalmas anyagi ráfordítás még mind nem elég a tolkieni szellem megragadásához. "Olyan embereket alkalmaztam, akik imádják Tolkient. Itt mindenki fanatikusan hisz ebben a filmben" - nyugtat meg bennünket Richard Taylor, a WETA főnöke, aki - hogy a könyv hangulata valóban ott legyen a levegőben - a regényből származó idézetekkel aggatta tele a műhelyeket.

"Tolkien szelleme ott van mindenütt"
A többi érintett is imádta ezt a filmet. Jó példa erre Viggo Mortensen. A bátor Aragornt játszó színész a forgatás szüneteiben is jelmezben maradt. Ebben akart örülni, ebben akart izzadni, maga foltozta, ha elszakadt, mert így akarta magáénak érezni a nemes kopott és bepiszkolódott gúnyáját. És - mintha ez még nem volna elég áldozatvállalás - amikor egy kardpárbajban véletlenül kiverték Mortensen egyik fogát, pillanatragasztóval rögzítette, mert késedelem nélkül szerette volna befejezni a jelenetet.
A legtöbbet azonban biztos a fáradhatatlan Peter Jackson tette a filmért. A rendező, aki A Gyűrűk Ura előtt csak olyan viszonylagosan kis költségvetésű filmeket készített, mint a Hullajó!, a Törjön ki a frász! vagy a Mennyei teremtmények, gyakorlatilag élete minden percét Középföldén töltötte. "A kollegáim gyakran hobbbitnak szólítanak. Eredetileg tréfaként indult, de most, hogy túl vagyok a három film együttes forgatásán, már egész csábítónak tűnik számomra az életművész hobbitok világa: nincs is jobb annál, mint egy jó vacsora után egy kényelmes karosszékben elüldögélni a kandalló előtt." A rendező öt éven át éjt nappallá téve egyfolytában ezzel a trilógiával foglalkozott. Napközben a munkatársak hadát irányította, míg éjjel olyan rémálmok üldözték, hogy miként fog elromlani minden, ami csak elromolhat. Az új-zélandi rendező azonban egy szóval sem panaszkodik: "Én vagyok a világ legnagyobb mázlistája! Hiszen az én fantáziám világa fog megelevenedni a filmvásznon!"
A film nem Hollywoodban készül, hanem Jackson hazájában, Új-Zélandon. Ennek több oka van. Először is, Új-Zélandon eleve adott A Gyűrűk Urában leírt változatos táj. Hátrányt jelentett viszont a kiszámíthatatlan időjárás: a forgatás kezdetén olyan felhőszakadás volt, hogy majdnem elvitte a díszleteket a hirtelen jött áradás. A természetvédőkkel is meggyűlt a bajuk, ugyanis attól tartottak, hogy a stáb kárt tesz egyes ritka madarak fészkelőhelyében. Jackson állítólag 100 ezer dollárt fizetett a természetvédelmi minisztériumnak.

"A stábot elvarázsolták"
Új-Zélandon azonban még így is sokkal olcsóbban készülhetett el a film annál, mint amennyibe Amerikában került volna. A helyi kormány nagyon örült a reklámnak, amit Jackson filmje jelent majd a kis országnak, és ezért a csatajelenetekhez rendelkezésre bocsátotta a hadsereget. Sajnos nem sokkal a forgatás előtt a katonák zömét a keleti-timori krízisövezetbe vezényelték. Mikor aztán a hadsereg megkésve visszaérkezett a forgatásra, országos méretű felzúdulás ellenezte a filmes bevetést. A sajtót felháborította, hogy a rendező kitiltotta a forgatásról az újságírókat, így aztán kiszámolták, hogy a katonák órabére nincs egészen két dollár.
A Tolkien-filmre nemcsak Új-Zélandon irányult megkülönböztetett figyelem, így volt ez az egész világon. Bár Jackson nem győzi hangsúlyozni, hogy az ő filmje csupán egyetlen a fantasy eposz lehetséges értelmezései közül, világszerte hatalmasak az elvárások. Noha még senki sem látta teljes egészében az első részt, a lapok mégis olyasmiket írnak, hogy A Gyűrűk Ura lesz az új évezred filmje, minden filmek királya, amely még George Lucas legújabb Star Wars-trilógiájánál is sikeresebbnek ígérkezik.
Amikor májusban, a cannes-i filmfesztiválon, bemutattak 25 percnyi vágott anyagot a teljes egészében közel kilencórásra tervezett trilógiából, mindenki csak gratulálni tudott Jacksonnak, mivel valóban tökéletesen sikerült visszaadnia Tolkien művének hangulatát. A film sikertörténete régóta elkezdődött. Három hónappal a hivatalos honlap (www.lordoftherings.net) elindítása után már hárommillióan látogattak el a honlapra, a rajongók készítette oldalakon pedig komoly viták folytak a szereposztásról és arról, hogy a könyvhöz képest egyes szereplők hangsúlyosabbak lettek, mások viszont háttérbe szorultak, vagy meg sem jelennek. De senki se feledkezzen meg a megtestesült Tolkien-rajongó, Peter Jackson varázsigéjéről: "Ez is csak egy film. Ez is csak..."   shForrás: Cinema (2001/10)

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .