. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Bemutatták A Gyűrűk Ura első epizódját

A Gyűrűk Ura amerikai rajongói több mint egy órát álltak sorba, hogy bejuthassanak a film éjfélkor kezdődő premierjére. A kritikusok szerint a film alkotói a regényhez méltó alkotást hoztak létre, ami elssorban a rőendezőnek, Peter Jacksonnak és a briliáns szereplőgárdának köszönhető.

A Gyűrűk Urának filmre vitelét kockázatos vállalkozásnak tartották Hollywoodban. Ráadásul a film gyártója, a New Line Cinema a filmtörténetben eddig egyedülálló módon úgy döntött, hogy a trilógia mindhárom részét egyszerre forgatja le. A másfél éves új-zélandi forgatás végül meghozta gyümölcsét, hiszen az év legnagyobb moziszenzációjának tartott filmet több kategóriában is esélyesnek tartják az Oscar-díjra.

A regény megfilmesítésével már többször kacérkodott a filmipar, ám végül minden terv zátonyra futott, hiszen Tolkien legapróbb részletekig kidolgozott fantáziavilágának filmre viteléhez csak néhány éve áll rendelkezésre a megfelelő technika.

A CNN kritikusa, Paul Clinton szerint Jackson kiállta a fantáziavilág megteremtésének próbáját, és a filmet egyszerűen mozgókép-csodának nevezte. A kritikus a hibátlan vizuális megoldások mellett A Gyűrk Ura legfőbb erényének azt tartja, hogy úgy tudta visszaadni a regény mondanivalóját, hogy a rajongók mellett a sztorival csak most ismerkedőket is első pillanattól kezdve magával ragadja ez a csodálatos történet.

Paul Clinton szerint a forgatás helyszínéül kiválasztott mesebeli tájékban bővelkedő Új-Zélandnál nem is találhattak volna megfelelbb teret Frodó fantasztikus kalandjainak elmesélésére. A kritikus a film forgatókönyvéről és a rendezésről is dicshimnuszokat zeng. Pedig a három írónak és a rendezőnek nem volt könnyű dolga. Tolkien nagyformátumú regényének cselekményét muszáj volt meghúzniuk és összesűríteniük ahhoz, hogy a filmvásznon is fogyasztható alkotás jöjjön létre. A feladatot azonban sikerült úgy megoldaniuk, hogy a megkurtított történetnek sikerült megőriznie a regény eredeti szellemiségét.

A film szereplőgárdájából a kritikus szerint Ian McKellen (III. Richárd) Gandalf-alakítása a tökéletesség határát súrolja. A bájos gyerekszínészből érett színjátszóvá lett Elijah Wood (A jófiú) pedig tökéletes választásnak bizonyult a történet szívét-lelkét adó Frodó szerepére.

Forrás: [ Origo ]

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .