. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Megéri-e?

Avagy A Gyűrű Szövetségének "kibővített", extra változata...

A rajongók már régóta várják a beígért, állítólag fél órával hosszabb változatát A Gyűrű Szövetségének, mely 2002. november 12-én lesz először kapható. Sokan (köztük én is) azért nem vették meg DVD-n, videón a moziváltozatot, mert úgy gondolták (gondoltam), így annak egy jóval hosszabb, kibővített változatát szerezhetjük meg majd novemberben. Hónapok óta folynak a pletykák arról, milyen új jeleneteket is fog ez a változat tartalmazni (ezekre most nem térnék ki), milyen formában jelenik majd meg, stb. Annyit már lehetett tudni, hogy az extra változat szélesvásznú lesz, s új, javított magyar szinkron (erről majd később bővebben) készül hozzá. A DVD változat 4 CD-s lesz, ebből kettő a film, kettő pedig az extrák. A videó változat meglepő módon 2 (!) kazettás lesz. Pedig az a körülbelül 208 perc (?) simán ráférne egy 240 perces kazettára. Így nem csak megszakad majd nézés közben a film, s a rajongó kénytelen lesz közben kazettát cserélni, de legalább a pénztárcákat is joban megterheli. Megint hatalmasakat kaszálnak ezen a húzáson. De ez a legkisebb baj. A nagyobb az, melyről most beszélni szeretnék. Már régebben olvastam egy kósza hírt arról, hogy ebből az állítólagos "kibővített" változatból néhány jelenet hiányozni fog, ami a moziváltozatban benne volt! Először nem akartam elhinni, bár volt bennem némi gyanakvás. Nemrég utánajártam a dolognak. Kiderült: A hír igaz, néhány "apróbb" jelenet (sic!) kimarad ugyan, de annál több új lesz benne! Nem tudom, a többiek hogy vannak vele, de én eléggé dühös lettem emiatt. Arra vártam már majdnem egy éve, hogy egy hosszabb és teljesebb filmet kapjak, amely tartalmazza az extrák mellett a komplex moziváltozatot. Azonban - feltehetőleg megintcsak pénzügyi szempontok miatt - ez nem valósul meg. Gyakorlatilag így a történetnek két változata lesz: egy hosszabb és egy rövidebb, de mindkettőben lesznek olyan képsorok, mely a másikból hiányoznak. Az egyikben több ilyen, a másikban kevesebb. Így aki a teljességre vágyik, mindkettőt meg kell hogy vegye (nézze). Nagyszerű. Tolkien biztos elégedett lenne... Gratulálunk hozzá! De hogy a rajongók elégedettek lesznek-e vele, én nem tudom. Kérdés ezután, megéri-e egyáltalán az extra változatot megvenni. Ezt döntse el ki-ki magának. Ami a legbosszantóbb az egészben, hogy erről mélyen hallgattak, senki nem tájékoztatott minket erről. Hogy mely jelenetek maradnak ki, nem tudom, de nekem mindegyik kihagyása igen fájdalmas lesz.
Hogy valami jót is írjak az extra változatról, meg kell említenem a javított magyar szinkront. Amit kijavítottak a moziváltozathoz képest: "Uruk-hai elenni harcomban" helyett végre most már a harcosok tökéletesek, s nem az ellenük vívott harc... Boromir végre nem Gondor királyának, hanem Gondor helytartójának a fia.
Amikor a Fekete Lovas szaglászik a lapuló hobbitokat keresve, eredetileg valaki túl hangosan "Frodó!"-t kiáltott, ez is ki lett javítva. Ennyi a javítás a magyarban, Csűrös Rozi továbbra is Pipitér, s Gollam is csak A Két Toronytól lesz pösze. De szerintem ennek is nagyon örülhetünk, mert ezek tényleg fontos pontok voltak.
A korhatár állítólag maradt PG-13. Ha majd megnézem az extra változatot, írok még róla, milyennek találtam. Remélem, akkor már jókedvvel, s elégedetten ülök le a billentyűzet mellé...

Szerző: Gandalf

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .