. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

A Gyűrűk Ura – A két torony

Megoszlanak a vélemények, hogy ez az epizód még az elsőnél is jobb-e, abban viszont egységesek, hogy nem volt könnyű dolga Peter Jacksonnak, mikor saját magát kellett felülmúlnia.

Ezt is megértük, remélem, ma reggel mindenki úgy kelt fel, hogy az esti mozilátogatás jutott eszébe először: immár kis hazánkban is látható minden fantasyk öregapjának, a Gyűrűk Ura-trilógiának a második epizódja. Megoszlanak a vélemények, hogy ez az epizód még az elsőnél is jobb-e, abban viszont egységesek, hogy nem volt könnyű dolga Peter Jacksonnak, mikor saját magát kellett felülmúlnia.

Barad-dur és Orthnac, két torony, két ellenség. Az egyik Mordor földjén magasodik, a másik az egykor zöldellő Vasudvard közepén áll. Az első rész végén a kettészakadt társaságból Frodó és Samu a Végzet Hegye felé vette az irányt, Aragorn, Legolas és Gimli pedig Szarumán, az áruló mágus uruk-hai harcosaira indult vadászni. Gandalf sorsa egyelőre ismeretlen, de mint a Gyűrű Szövetsége elején megjegyezte: egy mágus sosem késik, pontosan akkor érkezik, amikor akar (kivéve, ha éppen valahol fogságban van). A küldetés sikere egy penge élén táncol, ám a remény még nem veszett el.

A történetet illetően túl sok kétség nem merülhet fel, hiszen az első rész egyik erénye is a Tolkienhez való hűség volt. (A szerelmi szálat azért tovább szövik, Aragorn és Arwen kapcsolata tragikus fordulatot vesz, és Éowyn is észreveszi Vándorban a férfit.) Rengeteg viszont a találgatás a megvalósításról, hiszen sok „szereplő” számítógép által generált karakter, köztük sok olyan, amihez hasonlót filmvásznon eddig nem lehetett látni. Ilyen például Szilszakáll, a fapásztor, akinek a trailerben csak a lába látható pár pillanatig, és Gimli kölcsönzi neki a hangját. (A jelenet, amelyben az entek rendet tesznek Vasudvardban, a film egyik kiemelkedően látványos epizódja.) No és persze Gollam, akinek már komoly szerepe van a történet alakulásában. Érdekesség, hogy a karakter készítésekor először motion capture technikával rögzítették Andy Serkis mozgását, majd a számítógéppel ebből készítették a tulajdonképpeni Gollamot. De a trükkmesterek nem csak a fantázia szülte lények filmre vitelében jeleskedtek, hanem a csatajelenetekre is jóval nagyobb hangsúlyt fektettek: Peter Jackson egyik nyilatkozata szerint a Helm-szurdoki csata nem kevesebb, mint 45 perces (tényleg majdnem annyi, ha nem is tűnik úgy).

A film készítőiről csak ismétlésekbe bocsátkozva lehet említést tenni, hiszen az első rész stábja forgatta és a szereplők sem cserélődtek le. Ezért inkább az új szereplőkről ejtsünk pár szót (már akiket színész játszik). Kezdjük egy hölggyel, belőlük úgyis elég kevés van a történetben: Éowyn szerepét az ausztrál származású Miranda Otto (Temetetlen múlt) játssza. Az eddig leginkább a Xenában látható új-zélandi Karl Urban alakítja Éomert, a testvérét; az angol Bernard Hill pedig Rohan királyaként és kettőjük apjaként látható, ő Théoden. A könyv szerint Éowyn Faramirhez (David Wenham – Moulin Rouge, Dark City) megy majd feleségül, de hogy ez a filmtrilógiában is így lesz-e, az a fent vázolt módosítás miatt kérdéses.

Persze az anyagi siker mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen az első rész világszerte több mint 860 millió dollárt hozott a gyártó New Line Cinema konyhájára. Nem volt kérdéses, hogy A két torony is kimagasló eredményt fog elérni, jelen pillanatban 554 millió dollárnál tart világszerte. A kérdés inkább csak az, hogy a múltbéli tendenciák ellenére a végösszeg magasabb lesz-e, mint az előzményé. De már ez is eldőlni látszik: az eddigi eredményt az első rész ugyanennyi idő alatt elért eredményével összehasonlítva, a második rész vezet 265.5 m$ : 209.6 m$ arányban (csak a tengerentúli eredményt figyelembe véve).

Van még tehát egy-két olyan kérdés, amelyekre a választ csak a filmből kapja meg a Nyájas Olvasó, az viszont nem lehet vita tárgya, hogy január 9-én (és még néhányszor a hónapban) mi az esti programja minden Gyűrűk Ura-rajongónak: természetesen moziba menni, és megnézni A két tornyot.

Szerző: Krupp
Forrás: Cinematrix

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

márc. 18. (szombat), 19:04:06
Tolkien Nap 2023 és Tolkien Olvasás Napja

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .