. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

"Én vagyok a világ legnagyobb mázlistája!"

A Gyűrűk Ura regény-trilógia megfilmesítése sosem ígérkezett könnyű feladatnak. A számos nehézség közül, mellyel az alkotóknak meg kellett birkózniuk, a legnagyobb talán a regény óriási kultuszából adódó hatalmas várakozás lehetett.
- A regény kultusz-státusza átok és áldás volt egyszerre. Végül is lehetetlenség lett volna mindenki kedvére tenni, ezért aztán abból indultam ki, hogy én, mint a regény elkötelezett rajongója, milyen filmet látnék szívesen a mozivásznon. Ha úgy tetszik, a saját kedvemben akartam járni, önző módon a magam szájízének legmegfelelőbb adaptációt készítettem el. Kitartok amellett, hogy ha görcsösen azt kutatjuk, mit akar a könyv milliónyi rajongója, jóval gyengébb végeredmény született volna. Bármely könyv, de különösen egy olyan erőteljes mű, mint A gyűrűk ura esetében igaz, hogy az olvasó képzeletében kialakul egy egyedi világ, ami mindenki fejében máshogyan fest. Az persze csak a legnagyobb mázlistának adatik meg, hogy a saját verziójából filmet készítsen. Azt hiszem, minden okom megvan, hogy azt érezzem, én vagyok a világ legnagyobb mázlistája. - lelkendezik Peter Jackson, A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége rendezője.
Korábban egyszer már történt kísérlet a regény megfilmesítésére: Ralph Bakshi készített belőle rajzfilmet 1978-ban, szintén A Gyűrűk Ura címmel.
- Hazudnék, ha azt mondanám, hidegen hagyott Bakshi filmje. Épp ellenkezőleg, nagyon is fontosnak érzem, hiszen a hatására olvastam el magát az alapművet. Amikor beültem a filmre, az égvilágon semmit sem tudtam Tolkien-ról (J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője - a szerk.) Elismerem, a film sok kívánnivalót hagyott maga után, a második felétől kezdve például nehezen lehetett követni, különösen, ha valaki nem olvasta a könyvet. Na és persze valahol a közepe tájt abbamarad a történet, amit végül sosem fejeztek be. A hibái ellenére azonban vitathatatlan érdeme a filmnek, hogy kedvet csinált a könyvekhez.
Régóta divat a filmvilágban, hogy a sikeres regényekből viszonylag rövid időn belül film készül. A Gyűrűk Ura megfilmesítése mégis sokáig váratott magára.
- 40 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ebből az egyedülálló népszerűségnek örvendő könyvből élőszereplős adaptáció szülessen. A legnagyobb ellenérv a megfilmesítéssel kapcsolatban véleményem szerint az lehetett, hogy egyszerűen képtelenség egyetlen filmbe belesűríteni mindazt, ami A Gyűrűk Ura három része során történik. Minden ilyen kísérlet eleve kudarcra volt ítélve. Ahhoz, hogy valaki egyetlen filmmé sűrítse a regényt, túl sok szereplőről és a történet szempontjából lényeges eseményről kellett volna lemondania. Ez lehetett az oka a hosszú várakozási időnek, annak, hogy mindezen idő alatt megfilmesíthetetlennek tartották Tolkien világát. Hatalmas bátorság kellett a producerek részéről, hogy úgy döntsenek, A Gyűrűk Ura mindhárom részének külön filmet szentelnek. Semmihez sem fogható élményt jelentett három filmet egyszerre leforgatni.
Ami a trilógia 270 millió dolláros költségvetését illeti, Jackson nem is tagadja, hogy hatalmas felelősséget vállalt magára:
- Naná, hogy óriási nyomás nehezedett mindannyiunkra. De mint filmrendezőnek, nekem minden alkalommal csak egy feladatom van, mégpedig az, hogy a képességeimhez mérten a lehető legjobb filmet készítsem el. Ez a dolgom, és én ezt halálosan komolyan veszem. A konkrét összegről pedig annyit: a dolgok mai állása szerint, egy nagyszabású, számítógépes speciális effektusokat igénylő film 120-130 millió dolláros befektetést igényel. Ezt az árfolyamot alapul véve mi nagyjából 100 millió dollárt spóroltunk azzal, hogy a filmet Új-Zélandon forgattuk és mindhármat egyszerre készítettük el. Bár Új-Zéland messze esik Hollywoodtól, sosem volt kérdéses, hogy máshol forgassuk a filmet, ösztönösen ráéreztünk, hogy az ország tökéletesen megfelel a forgatás szempontjainak. Olyan előnyös természeti adottságokkal rendelkezik ugyanis, hogy a regény valamennyi helyszínét szinte készen kaptuk. Ráadásul igen kedvező feltételek mellett dolgozhattunk, nagy segítség volt például a kormány részéről, hogy a nagyszabású harci jelenetekhez a hadsereg katonákat "kölcsönzött" számunkra. Volt valami vicces abban, hogy nekünk, filmeseknek kellett megtanítanunk a katonákat, hogyan bánjanak a kardokkal és a lándzsákkal. - teszi hozzá nevetve Jackson.
Egy másik hatalmas könyvsiker filmváltozata is a közelmúltban került a mozikba: alig egy hónappal A Gyűrűk Ura premierje előtt kezdték vetíteni a mozik világszerte a Harry Potter-sorozat első filmjét.
- Vannak gyerekeim, így természetesen én sem úszhattam meg a Potter-őrületet. Bár nem láttam a filmet, de őszintén remélem, hogy sikerült a legtöbbet kihozni belőle. Ami a két film közti esetleges rivalizálást illeti, nem hiszem, hogy tartanunk kéne ettől. Szerintem csak erősíti egyik a másikat. Ugyanaz a közönség, amely rajongott a varázslókért és a Harry Potter-univerzumért, minden bizonnyal érdeklődve várja a mi filmünket is. Úgyhogy a mi szempontunkból nézve a Harry Potter és a Bölcsek köve kifejezetten kedvező hatású, hiszen kedvet csinál Tolkien világához - vélekedik a rendező.

kg.

Forrás: InterCom (2002.01.07.)

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .