. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Sajtótájékoztató


Sajtótájékoztató május 11-én pénteken délben Peter Jackson rendező, Barrie Osborne producer, Philippa Boyens forgatókönyvíró, Richard Taylor, a trükköket készítő Weta vezetője és Mark Ordesky, a New Line Cinema producere részvételével.


A Gyűrűk Ura évtizedek óta klasszikus, miért csak most lett belőle film?

Peter Jackson: Szerintem akik eddig próbálkoztak vele, ott követték el a hibát, hogy egyetlen hosszú filmet akartak csinálni. Ez volt a gond a hetvenes években készült animációs változatnak is. Márpedig egy filmbe nem lehet belezsúfolni Tolkien világát. A karakterei annál sokkal erősebbek.

Mikor indult el A Gyűrűk Ura project?

Peter Jackson: 1995-ben kezdtem házalni az ötlettel. Először két filmben gondolkodtam, és a Miramaxot kerestem meg, de ők túl grandiózusnak találták a vállalkozást, és rá akartak beszélni, hogy egy film készüljön. Így végül nem tudtunk megállapodni. Aztán később rájöttem, hogy három film lenne az igazi megoldás, és a New Line Cinemának tetszett az ötlet.

Mark Ordesky: A nyolcvanas évek közepe óta ismertem Peter Jacksont és a munkásságát. Amikor megkeresett a három film ötletével, azonnal éreztem, hogy ez egy olyan dolog, amit meg kell csinálnunk. A szándékunkat gyakorlatilag már az első tárgyaláson kinyilvánítottuk.

Miért döntöttek úgy, hogy egyszerre forgatják le az egész trilógiát?

Barrie Osborne: Eredetileg gondoltunk rajta, hogy sorban haladunk. Annak is meglettek volna az előnyei. Peter azonban olyannyira konkrét és indokolható koncepcióval állt elő, amit el kellett fogadnunk.

Ha már egyben forgatták le a filmeket, miért csak évenként mutatnak be egy-egy részt? Nem túl nagy a szünet egy-egy film között?

Mark Ordesky: Szó volt róla, hogy hathavonta mutassunk be egy új részt, de végül az egy év mellett döntöttünk. Így elég idő van mindenre - videó- és DVD megjelenésre, televíziós bemutatóra - amire a fél év túl kevés lett volna. A filmiparban még az egy éves periódus is rövidnek számít, a tipikus szünet 18 hónap szokott lenni. Mi azonban azt szerettük volna, ha ennél gyorsabban követik egymást az egyes részek.

Milyen mértékben hűek az eredeti műhöz?

Philippa Boyens: A stáb szinte minden tagja nagy rajongója Tolkiennek. A legfőbb célunk az volt, hogy annyira hűek legyünk a regényhez, amennyire csak lehetséges.

Peter Jackson: Ugyanakkor nyilvánvaló volt számunkra, hogy nem tudunk mindent vászonra vinni, amit Tolkien leírt. Csakis egy interpretációt készíthetünk - de olyat, ami ugyanazt az élményt idézi fel a rajongókban, mint a könyv. Azt akartam elérni, hogy ha 10-15 éve olvasták a könyvet, akkor most a film láttán úgy jöjjenek ki a moziból, hogy igen, minden pontosan ugyanúgy történt, mint a regényben.

Korhatár nélkül megtekinthető filmet készítettek?

Peter Jackson: Igen. Persze csinálhattunk volna ugyanebből az anyagból egy vérfürdőt is, vagy a DVD-k korában készíthettünk volna alternatív változatokat is, de úgy döntöttünk, hogy ez a legjobb megoldás. A Gyűrűk Urában ugyanis a történet a legfontosabb, és az egyes szereplők fejlődéstörténete. Mi is erre helyeztük a hangsúlyt.

Fantasy filmnek tartja a trilógiát?

Peter Jackson: A fantasy veszélyes szó. Én nem fantasy filmet akartam csinálni. Szerintem Tolkien szándéka az volt, hogy egy olyan őskori történelmet, legendavilágot teremtsen Angliának, amilyennel a görögök, a rómaiak már redelkeztek. Tolkien egy sosem létezett, hétezer évvel ezelőtti történelmet örökített meg, amikor még együtt éltek a tündék, a törpök, az emberek. Ezért mi is úgy kezeltük a sztorit, a világot, mint a történelmet, amit a lehető legreálisabban akartunk megjeleníteni. Az volt a célunk, hogy a néző elhiggye: mindez valamikor valóban létezett.

Milyen szempontok szerepeltek első helyen a szerepek kiosztásánál?

Peter Jackson: A szereplők megválogatása az egyik legfontosabb momentum volt a munka során. A szakmában azt mondják, ha egy forgatókönyv jó, akkor adja magát, hogy az adott szerepet ki játszhatja el. Itt más volt a helyzet, mert mindennek az alapját a világ egyik legnépszerűbb könyve adta, amelyet milliók olvastak, és mindenkinek a fejében ott élt egy-egy kép a szereplőkről. Nekünk olyan színészeket kellett találnunk, akik megfeleltek ennek a képnek. Éppen ezért nem a sztárságon volt a fő hangsúly - a szereplőgárdában vannak nagy sztárok, és elsőfilmesek is. Ráadásul olyanokat kellett keresnünk, akik másfél évre hajlandóak elköltözni Új Zélandra, hogy egy huzamban leforgassanak három filmet. Többszáz meghallgatást tartottunk, mire sikerült kiválasztanunk a megfelelő embereket.

Ki volt az első, akivel aláírták a szerződést?

Mark Ordesky: Elijah Wood, Frodó alakítója.

Őt hogyan találták meg?

Peter Jackson: Frodót kiválasztani mindenki másnál nehezebb, hiszen ő maga az olvasó. Ő a főszereplő, akivel azonosulunk. A koncepciónk az volt, hogy minden áron angol színésszel kell eljátszatni, mivel a hobbitok életvitele olyan nagyon brit. Hosszas sikertelen kutatás után Elijah keresett meg minket, hogy szeretné eljátszani a szerepet. Erdőben forgatott jeleneteket küldött nekünk, amelyben részleteket adott elő A Gyűrűk Urából, mint Frodó.

És ki csatlakozott utoljára a csapathoz?

Peter Jackson: Viggo Mortensen. Ez is sorsszerű volt: nézegettük a filmjeit, míg egyszer rájöttünk, hogy tökéletes Aragorn lenne belőle. És filmezés közben ki is derült, hogy egyszerűen erre a szerepre találták ki.

Pletykák szerint akkora volt a projekt, hogy akár a New Line Cinema léte is múlhat a film sikerén. Mennyi volt a trilógia költségvetése?

Mark Ordesky: 270 millió dollár volt a színtiszta produkciós költség, vagyis a marketing ebben még nincs benne. Nem kis összeg, de ne feledjük, hogy három filmről van szó. A filmiparban bevett szokás, hogy bár több film van tervbe véve, csak az elsőt készítik el, megvárják a közönség reakcióját, felmérjék a további költségeket, és így tovább. Tény, hogy ez lett volna a biztonságosabb mód. De mi mind a hármat meg akartuk csinálni. Ez egy olyan vállalkozás volt, amelyben a New Line mindenképpen részt akart venni, mert úgy éreztük, fontos alkotásról van szó. Egyébként pedig nem hiszem, hogy a cég éppen ettől a filmtől fog tönkremenni.

A Weta készítette a film összes trükkjét?

Richard Taylor: Sőt, a karakterek dizájnját, a fegyvereket, vagyis mindent. Ennek érdekében hatalmas pre-produkciós munkálatokat végeztünk. Négy és fél éve még egy kis cég voltunk, a trilógia miatt a végén már 150 embert foglalkoztattunk. Mindenben igyekeztünk Peter vízióját szolgálni. Azt az utasítást kaptuk, hogy minden reális legyen, mintha a tündék, orkok, a fegyvereik, a tárgyaik valaha valóban léteztek volna.

Ami a számítógéppel létrehozott szörnyeket illeti, mennyire támaszkodtak az ismert illusztrációkra?

Richard Taylor: A lehető legteljesebb mértékben. Amikor körülnéztünk, milyen ábrázolások léteznek a trollokról, balrogokról, és más szereplőkről, rájöttünk, hogy gyakorlatilag két olyan művész van, aki meghatározta Középfölde vizuális világát: Alan Lee és John Howe. Felkértük őket, hogy dolgozzanak velünk, és ennek köszönhetően az ő csodálatos rajzaik keltek életre a filmben.

Fél év van hátra a bemutatóig. Mire számíthatunk? Beindul a szokásos őrület - elöntenek minket a Bilbó és Gandalf-babák?

Peter Jackson: Lesznek játékok és más merchandise termékek, de el akartuk kerülni a dömpinget, ezért korlátoztuk a partnerek számát. Mivel Tolkien jelentős irodalmi értékű regényén három generáció nőtt fel, nem akartuk színvonaltalan játékokká degradálni a hősöket. Kevés bábu fog készülni, amelyeket ráadásul a film számára dolgozó művészek készítettek. Továbbá a szereplőknek is jóvá kellett hagyniuk az egyes figurákat.

Nem félnek attól, hogy ha valamilyen hibát követnek el, akkor a rajongók ízekre szedik Önöket?

Peter Jackson: Ez nem egy olyan film, amit valami filmcég a rajongók számára készített. Ezt a filmet rajongók készítették. Philippa, jómagam és a stáb számos tagja nagy tisztelői Tolkien világának. Lehetőséget kaptunk rá, hogy vászonra vigyük ezt a történetet, és minden megtettünk, hogy visszaadjuk Tolkien világát. Ugyanakkor egyértelmű, hogy nem szavaztathattuk meg az összes rajongót, mi hogy nézzen ki a filmben. Ez a mi verziónk, és bízunk benne, hogy ezt a többi rajongó meg fogja érteni, és tetszéssel fogadja majd.

Forrás: [ Origo ]

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .