. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Interjú David Wenhammal (Faramir)


Faramir, aki II. Denethor fia és Boromir testvére, hatalmas harcos, de egyben nagyon nyájas és gyengéd. Mit gondol róla és a bátyjáról, Boromirról?

Boromir sokkal hevesebb természetű, forróvérűbb. Faramir majdnem egy ideális személy, az ideális férfi. Bizonyos értelemben. A könyv gyönyörűen bemutatja azt a tényt, hogy soha nem ölt meg egyetlen lényt sem, ha nem volt rá jó oka. Olyan ember, akit könnyű tisztelni.

S mi a helyzet az apjához, II. Denethorhoz fűződő sajnálatos viszonyával?

Faramir szokatlan körülmények között nevelkedett... de nem rendkívüliben. Egy olyan családban nőtt fel, ahol az apa nyilvánvalóan az idősebb fiút részesítette előnyben. Néha az apák a fiatalabb fiút kedvelik jobban, de nem ebben az esetben.

Talán a Faramir és az apja között húzódó feszültség egyik oka az lehet, hogy Denethor utálja Gandalfot, míg Faramir majdnem jobban szereti őt az apjánál. Egyetért ezzel?

Teljes mértékben. Egyet tudok érteni, s biztos vagyok benne, hogy Denethor féltékeny Gandalfra a Faramir és Gandalf közti barátság miatt. És ez Denethornál egy frusztrációban jelenik meg a kisebb fiú irányában, valamint a Boromirral való nyílt kivételezésben.

Milyen a kapcsolata Aragornnal és Éowynnal? Aragorn volt Éowyn első szerelme. Ő pedig Faramir első szerelme... Faramir és Aragorn jó barátok...

Mindez azt tükrözi vissza, ami a világban történik. Úgy vélem, a történet ezen része híven tükrözi a mi életünk eseményeit. Nem hiszem, hogy Éowynnak bánkódnia kéne Aragorn iránti szerelme miatt. Ilyen az élet. Néhány ember sóvárog egy rendkívüli személy után, a szerelem nem teljesedik be, de megváltoznak a körülmények és újabb alkalmak adódnak.

Hogyan közelített Peter Jackson a történet e kissé érzelgős részéhez?

Peter Jackson nem csak ezt a részét A Gyűrűk Urának, de az összes könyvet és a teljes történetet úgy dolgozta fel, hogy annyira legyen valósághű és reális, amennyire csak az adott szituáció megengedi. Hajthatatlan volt ebben a kérdésben, s nagyon reméli, hogy a történet ezen része nagyon valósághű és hihető lesz a közönség számára. Így nem lesz túl érzelgősség a közönségnek elfogadni azt a tényt, hogy Éowyn majdnem váltott az Aragorn iránti rajongása majd a Faramir iránti szerelme között.

Éowyn gyorsan beleszeret Faramirba?

Nem. Ez nem egy szerelem első pillantásra számára. Nem valami olyasmi, ami hirtelen jön. Olyan, mint egy lassú fellángolás...

Az Ispotályban?

Igen.

Hány jelenetet vettek föl az Ispotályban?

Kevés jelenetet vettünk fel az Ispotályban.

A történetben ekkor Éowyn úgy tudja, hogy Aragorn halott, nem?

Lehetséges. Nem mondhatok el többet.

Az apját az ausztrál színész-rendező, John Noble alakítja; Éowynt az ausztrál Miranda Otto, Boromirt az eredeti angol születésű Sean Bean. Ez a kivétel nem zavarta?

Be kell vallanom, egy pillanatig sem gondolkodtam ezen!

Angol kiejtéssel játszott?

Igen.

Látni fogjuk a küzdelmet Ön és a Nazgûl között, aki majdnem megöli?

Nem tudom elárulni. Becsületszavamra mondom, tényleg nem tudom elárulni.

Boldog ezzel A Gyűrűk Ura tapasztalattal?

Több mint boldog. Elragadtatva már attól, hogy benne vagyok. Egy csodálatos projekt egy igazán hihetetlen rendezővel.

Engedte Peter Jackson, hogy olyasmiket is játszon, amik nem voltak benne a forgatókönyvben vagy magában a könyvben?

A legjobb dolog Peterben az, hogy olyan rendező, akinek annyira tiszta víziója van, hogy alapjaiban Peter víziója mentén haladtunk. Mindenkinek ebben a filmben egy igen tiszta képe volt arról, mit is csinálunk. Hála Peternek.

Mi a helyzet a többi színésszel?

Csodálatos. Nagyon okos dolog volt Petertől, hogy olyan színészeket választott ki, akiket ő akart, annak dacára, hogy rengeteg sztár akart részt venni benne. Peter nem túl híres színészeket választott, mint én például, csupán azért, mert úgy gondolta, ők lennének jók a szerepre.

...

Fordította: Gandalf

Szerző: a cura di Francesco Alo
.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .