. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Viggo Mortensen – a király, aki visszatért

Viggo Mortensen állítása szerint sosem fogja elfelejteni, hogy A Gyűrűk Ura-trilógia óriási sikerének köszönheti, hogy olyan szerepajánlatokat kap, amelyekről korábban álmodni sem mert. Nincs is, aki nagyobb lelkesedéssel és átérzéssel tudna nyilatkozni a forgatásról és az életét olyannyira meghatározó filmről és szerepről, mint a manhattani születésű színész, költő, jazz-zenész, képzőművész.

A világpremiert megelőző sajtótájékoztatón ő volt az egyetlen, akit igazán kérdezni sem kellett. Örömmel és sokat mesélt mindarról, amit számára ez a film jelentett, hogy milyennek látta a könyv alapján Aragornt, és hogy hogyan próbálta megközelíteni a figurát:

„Aragorn nem éppen a szavak embere. Így a legtöbb dolog, ami vele kapcsolatban kiderül számunkra, az a reakcióin, cselekedetein, a saját belső küzdelmein keresztül kerül a nézők elé. A történet az ő oldaláról egyfajta pszichológiai utazás és belső küzdelem egyvelege. Az első filmben van egy jelenet, amely a moziváltozatba végül nem került be, ahol Aragorn indulásuk reggelén az édesanyja sírjánál áll. Mint mitológiánk és régmúlt történelmünk néhány más nagyságát Mózestől Artúr királyig, őt sem a vér szerinti szülei nevelték fel, az anyja elhagyta, hogy mentse őt. Szóval ott a sírnál, mikor megjelenik az apja, és azt mondja neki, hogy ő a trón egyedüli örököse, és rajta a felelősség mindenért, ez a sorsa, Aragorn így válaszol: ‘Nem akarom a hatalmat, soha nem is akartam.’ Ami annyit jelent, hogy sokkal boldogabb lenne magányos harcosként, az igazságot és a népet védve tisztség és a vele járó következmények nélkül. Mindez részben azért mondja, mert visszahúzódó és alapvetően szerény ember, nem arrogáns, ami pozitívum, de részben azért is, mert fél. Fél attól, hogy nem tud eleget tenni a feladatnak. Nagyon is tisztában van azzal, hogy a legtiszteletreméltóbb ősei is kudarcot vallottak, amikor eljött a pillanat. Gyengének bizonyultak, nem tudtak a csábításnak ellenállni. Miért lenne ő más, miért lenne ő erősebb a halállal szemben, mint az ősei voltak? A pszichológiai utazásnak talán ez a tetőpontja, úgyhogy az én olvasatomban ez talán a karakternek az egyik legérdekesebb pillanata.”

Sokan támadták a rendezőt Aragorn filmbeli alakja miatt. Szerintük Peter Jackson megváltoztatta a könyvbeli király határozottságát, a könyv Aragornja ellentmondást nem tűrőbben adja tudtunkra, hogy király akar lenni:

„Nem akarok oldalszámokkal példálózni, de szerintem a könyvbeli karakter is mutat némi bizonytalanságot, ő is inkább tartózkodó és visszafogott. Tisztában van azzal, hogy mi az, amit mondania kell. Nekem igenis tetszik a Peter-féle megközelítés, amelyik nem beszélteti annyit a királyt. Az a változat megtalálható a bővített változatban. Így sokkal egyértelműbb a belső küzdelem, így a közönség véleményem szerint könnyebben teremthet vele kapcsolatot. A cselekedetei és a gesztusai magukért beszélnek, mind a meggyőződéséről, mind a megbízhatóságáról, és ez nekem nagyon tetszett.”

Mortensen a trilógia minden karakterében látta azt a belső küzdelmet, ami szerinte Aragorn sajátja:

„Minden karakter megvívta a maga belső csatáját. A könyv és a film legerősebb pillanatai közé tartozik, amikor kiderül, hogy minden hősnek megvannak a saját kétségei, gyengeségei, félelmei, még Aragornnak is, aki pedig számtalanszor bizonyította a bátorságát és elszántságát, azt, hogy képes mindent feláldozni a többiekért, a csapat biztonságáért. Annak ellenére, amit mondtam korábban, azaz hogy nem biztos abban, képes-e végigcsinálni az egészet.”

Ekkora szereppel megbirkózni igazi kihívást jelentett Mortensen számára:

„Próbáltam a maximumot kihozni a feladatból, hogy száz százalékig ott legyek, amikor kellek, hogy megfeleljek a rendezőnek, a jelenetnek és leginkább a saját magam elvárásainak. Ha én nem vagyok elégedett magammal, ha nem azt érzem, hogy a maximumot hoztam ki magamból azért, hogy segítsek elmesélni a történetet, akkor hogy várhatnám el, hogy mások elégedettek legyenek velem. Akár bekerül a végső változatba a jelenet, akár nem, neked a legjobbat kell kihozni magadból.”

Mortensent lenyűgözte az a rendezői hozzáállás, hogy a mozifilm kibővített változata kerül a DVD-kre, így mindenki szabadon eldöntheti, hogy a rövidebb vagy a néhány jelenettel hosszabb, kibővített változat mellett teszi le a voksot:

„Szerintem amit Peter Jackson kitalált, az egyedülálló a maga nemében. Az, hogy a bővített változat nem évek múlva jön ki, hanem ott van a DVD-n, az, hogy minden pluszrész úgy helyezkedik el a filmben zenével, hogy észre sem lehet venni, hogy a moziban ezt még nem láthattuk, mindenképpen figyelemre méltó. Olyan ötleteket is hallottam, hogy a bővített film is mozikba kerül majd, mindenesetre én mindenkinek ezt ajánlanám elsőre, persze csak akkor, ha egyet lehet választani. A legjobb az, ha mindenki megnézi mindkettőt, és saját maga dönti el, hogy melyik az a változat, ami működik számára. Nem kell Tolkien-rajongónak lenni ahhoz, hogy a bővített legyen a favorit.”

Viggo Mortensent Aragorn után a Hidalgo című filmben láthatjuk legközelebb:

„Amerikában márciusban jön ki a film. Szerintem nagyon jó sztori. És itt kell megjegyeznem, amivel nagyon is tisztában vagyok, és nagyon is értékelem, hogy ha nincs a trilógia, akkor egy ilyen szerep valószínűleg elkerül, legalábbis az bizonyos, hogy nem én jutok először a rendező eszébe. És nem hív meg, hogy beszélgessünk róla egy kicsit mielőtt igent mondok…

Forrás: Cinematrix

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .