. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Kódtörésre tanították A Gyűrűk Ura íróját

"A második világháború kitörése előtt alig fél évvel kódtörésre tanították J.R.R. Tolkient - derül ki a most nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Bár a kormány Bletchley Parkban szívesen alkalmazta volna őt, a férfi a mai napig ismeretlen okokból nemet mondott.


Nemzedéke egyik legtehetségesebb, és legelismertebb nyelvésze a náci kódok feltörésében segíthetett volna, ha a németek megtámadják Angliát. A hírszerzési dokumentumok bemutatják, hogy a férfinek Bletchley Parkban, több hasonlóan tehetséges értelmiségivel együtt kellett volna a brit győzelmen dolgozni. Volt persze, akiknek nem érte meg az angol hadisiker: a kódtörésben úttörő Alan Turingtól nemrég kértek bocsánatot azért, mert homoszexualitása miatt öngyilkosságba hajszolták.

Tolkien a dokumentumok szerint a Kormányzati Kódfejtő- és Titkosírási Iskolában (GCCS) kapott képzést: 12 társával együtt részt vett egy teszt-kiképzésen, ahol skandináv és spanyol nyelvű kiképzést kaptak. 1939. március 27-29-én három napot töltött a bázison, és az iratok szerint az oktatás sikeres volt.

Mindez a háború kitörése előtt fél, míg A babó [A Hobbit] című könyve megjelenése előtt másfél évvel történt. Ekkor kiemelten magas, évi 500 fontos fizetést (mai értéken 50 ezer fontos) ajánlottak neki, ő azonban nem volt hajlandó csatlakozni a csoporthoz. A döntés okai a mai napig ismeretlenek. Ehelyett tovább folytatta írói munkásságát, és ezután született meg A Gyűrűk Ura is, amely a 20. századi irodalom egyik legnépszerűbb remekműve lett.

Tolkien beszervezési kísérletét a kormányzat cheltenhami kémközpontjában rendezett kiállítás mutatja be, ahol a Bletchley Park korábban ismeretlen, háború előtti anyagait ismerhetik meg az intézet tagjai: külsősök ugyanis nem léphetnek be az épületbe. A szervezők szerint Tolkien meglepően jól teljesítette a háromnapos kiképzést, és még többön is szívesen részt vett volna.

A GCCS egyébként már az 1930-as évek második felében megkezdte a felkészülést a lehetséges háborúra, és ekkor állították fel a kódtörő központot, amelyről tudták, hogy létfontosságú lesz a győzelemhez. A szervezet igazgatója, Alastair G Denniston egy 50 főt tartalmazó listát is készített, amelyen azon férfiak nevei szerepeltek, akik kiérdemelték, hogy a kormánynak dolgozhatnak. A neveket Oxford és Cambridge dékánjai ajánlották neki: a két egyetem már az első világháborúban is hasonlóképp segítette a kormányzatot. A GCCS aztán 1939 augusztusában költözött Bletchley-be, hogy az esetleges bombázások ne zavarják őket."



Szerző: ismeretlen
Forrás: Múlt-kor történelmi portál (Daily Telegraph angol nyelvű cikke alapján)
.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .