. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

A Hobbit-filmek születése, I. rész: A Hobbit megfilmesítésének rögös útja

Körülbelül nyolcvan évvel ezelőtt indult el a küszöbről az Út, amikor J. R. R. Tolkien elkezdte írni A Hobbitot. Az ihlet még korábban, dolgozat-javítás közben szállta meg, amikor is - maga sem tudta még, miért - leírta egy dolgozat üres oldalára: “Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit.” A könyv nyomtatásban végül 1937. szeptember 21-én jelent meg Angliában, pont egy nappal Zsákos Bilbó születésnapja előtt.

A hatalmas siker után a kiadó folytatást kért Tolkien professzortól, aki azonban egy jóval nagyszabásúbb műbe kezdett bele, melynek története egyre csak "nőtt mesélés közben, míg végül a Nagy Gyűrűháború története lett belőle, sok utalással a megelőző idők még régebbi történetére." Ez lett A Gyűrűk Ura, melyet a kiadó végül három részre bontva jelentetett meg 1954-ben és 1955-ben, és amely még elődje sikereit is felülmúlta az egész világon. Nem csoda hát, ha Tolkient már életében igyekezte megkörnyékezni a filmes szakma. A professzor azonban nem volt egy könnyű eset, így csak 1969-ben sikerült elérni nála, hogy eladja A Hobbit és A Gyűrűk Ura megfilmesítési és forgalmazási jogait az United Artists-nek. A megfilmesítést azonban már nem élhette meg, a többi könyv joga pedig az örököseihez került (Tolkien Estate).

A különböző filmes jogok kalandos utakat jártak be ezután. Először 1976-ban az United Artists eladta őket együtt egy Saul Zaentz nevű producernek - egy kivétellel: A Hobbit forgalmazási jogai a filmvállalatnál maradtak, mert azt gondolták, így többet kereshetnek majd rajta. Zaentz rájött, mekkora kincsek kerültek a birtokába, és igyekezett ezt maximálisan kihasználni. 1977-ben cége létrehozta a Tolkien Enterprises nevű divíziót, mely egyedüli tulajdonosa lett a jogoknak.

 

Még ebben az évben elkészítették A Hobbit rajzfilm-adaptációját (Rankin/Bass), melyet először az NBC adott le a TV-ben. A hangnem könnyed volt és meseszerű, bizonyos szempontból jóval gyerekesebb, mint az eredeti könyv. 1978-ban azután A Gyűrűk Ura első adaptációja is elkészült: egy nagyrészt rajzolt, kisebb részt statisztákkal leforgatott jelenetekből álló animációs alkotás, melynek azonban semmi köze nem volt A Hobbit-rajzfilmhez. A rendező Ralph Bakshi volt, a történet pedig a Helm-szurdoki győzelemmel ért véget, azaz folytatásra várt. A következő rész azonban sohasem készült el, helyette A Hobbit alkotói csináltak A Király visszatér-ből egy újabb - a korábbi munkájukhoz hasonlóan idétlen - rajzfilmet 1980-ban. A három közül egyik adaptáció sem ért el akkora sikereket, hogy szélesebb körben ismertebbé tegye ezeket a műveket, így a nagy áttörés ezúttal elmaradt.

Tizenöt év telt el eseménytelenül, majd 1995-ben egy Peter Jackson nevű Új-zélandi rendező határozta el, hogy belevág Tolkien történeteinek megfilmesítésébe. Eredeti elképzeléseiben egy filmtrilógia szerepelt, melynek első része A Hobbit lett volna, a második és a harmadik pedig A Gyűrűk Ura két részre bontva. Kiderült azonban, hogy ez akadályokba ütközik: az United Artists - amely 1981-ben összeolvadt a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióval - ugyanis nem akart megválni A Hobbit forgalmazási jogaitól, így a trilógia terve meghiúsult. Csak A Gyűrűk Ura megfilmesítési és forgalmazási jogait vásárolhatta meg Saul Zaentz-től a Miramax Peter Jackson számára 1997-ben. A Miramax azonban megijedt a két részre bontás ötletétől, és egyetlen filmet készített volna A Gyűrűk Urából, ezért Jackson új stúdió után nézett.

Végül a New Line Cinema lett a nyerő, amely kettő helyett három filmet is bevállalt, mondván, hogy a könyv is három kötetből áll. 1998-ban vette meg a jogokat a Miramaxtól, így 1999 októberében elkezdődhetett a forgatás Új-Zélandon. A Gyűrű szövetségét 2001. decemberében, A két tornyot 2002. decemberében, A Király visszatért 2003. decemberében mutatták be a mozikban, mindhárom részt egy-egy bővített változat kiadása is követte, mely VHS-en és DVD-n került forgalomba.

A rajongók már a harmadik film bemutatása után azt kezdték el találgatni, lesz-e A Hobbitból is valami. 2004. április elsején internetes aláírás-gyűjtés kezdődött a “Make The Hobbit happen” honlapon, melyen nyílt levelet fogalmaztak meg a stúdiók részére a megfilmesítés érdekében. Először úgy tűnt, a New Line Cinema hajlana is erre, de egyelőre nem kötelezte el magát a projekt mellett.

Azután jött a 2005-ös év, és egy nem várt fejlemények borzolták fel a rajongók idegeit. Márciusban Peter Jackson beperelte a New Line Cinema stúdiót, amiért az nem fizetett neki akkora részesedést A Gyűrűk Ura egyes bevételi tételeiből, amennyi járt volna neki. Ugyan ebben az évben a Warner Brothers-nek (amely a New Line Cinema tulajdonosa) nem sikerült megvásárolnia a Metro-Goldwyn-Mayer-t (a Sony lett az új tulajdonos), így esélytelenné vált, hogy A Hobbit jogai egy kézbe kerüljenek.

2006-ban tovább éleződött a New Line vezetője, Bob Shaye és Peter Jackson ellentéte, de történtek pozitív események is. Megszólalt Saul Zaentz, kiállt Peter Jackson mellett, és kijelentette, hogy őt látná szívesen A Hobbit rendezőjeként. A Metro-Goldwyn-Mayer is megtörte a hallgatást, és bejelentette: szeretné a New Line Cinema-val közösen elkészíteni a filmet, ennek érdekében felvették a kapcsolatot Jacksonnal. Az MGM igyekezett közvetíteni a pereskedő felek között, eleinte kevés sikerrel: 2007 januárjában Bob Shaye kijelentette, hogy soha többet nem akar együtt dolgozni Jacksonnal. Augusztusra azonban már enyhült az álláspontja, és elismerte, hogy “valamilyen módon” bevonnák Jacksont is A Hobbitba. Ősszel a stúdió elvesztette a pert, és fizetnie kellett. Év végére pedig megszületett az egyezség, ezzel az első akadály elhárult a film elől.

2007. december 16-án bejelentették, hogy Peter Jackson lesz A Hobbitnak és egy folytatásának az executive producere, a filmek pedig az NLC és az MGM közös gyártásában készülnének. A második film az akkori elképzelések szerint A Hobbit és A Gyűrűk Ura között játszódott volna, mintegy összekötő részként. 2008. februárjában az NLC és a Warner végleg összeolvadtak, ekkor a két filmet még 2011-re és 2012-re tervezték.

Ezután következett be a második csapás: ezúttal a Tolkien-örökösök perelték be az NLC-t, az 1969-es szerződésre hivatkozva, amely szerint az örökösök Tolkien Trust nevű jótékonysági alapítványának minden bevételből 7,5%-os részesedést kellett volna biztosítani A Gyűrűk Ura után.

Az újabb per ellenére áprilisban bejelentették, hogy a mexikói származású Guillermo del Toro rendezheti a filmeket. Jackson, del Toro, Philippa Boyens és Fran Walsh ekkor kezdtek bele a szkript felvázolásába, de a tényleges forgatókönyv-írás 2009-ben kezdődött. Kiderült, hogy az “összekötő-filmhez” nem igazán alkalmas a két történet között eltelt hatvan év. Ezért inkább A Hobbit történetét bontották két filmre, de kibővítették azt a középföldei háttérrel (Fehér Tanács, Dol Guldur), amely A Gyűrűk Ura és függelékei alapján a rendelkezésükre állt. A Gyűrű keresését, A Szilmarilokat, vagy más műveket erre nem használhattak fel, hiszen ezeknek a jogai még a Tolkien-örökösöknél vannak. Utóbbiakkal végül sikerült megegyezni: 2009. szeptemberében, Christopher Tolkien, az író fia ekkor megígérte, hogy nem fog több akadályt görgetni az NLC elé.

Ekkorra már sejteni lehetett, hogy az MGM óriási anyagi gondokkal küzd, mégis sokkoló volt, amikor bejelentették, hogy a csőd szélére kerültek, és nem csak a több mint száz hitelezőjüknek nem tudják törleszteni a 3,7 milliárd dolláros adósságukat, hanem filmgyártásra sem maradt náluk pénz a kasszában. Leváltották a korábbi vezetőjüket, fizetési haladékot kértek a hitelezőktől és kihirdették, hogy eladják a céget. Ez volt a harmadik nagyobb csapás A Hobbitra. Világossá vált, hogy az első film legkorábban már csak 2012-ben kerülhet a mozikba, és addig nem kaphat hivatalos engedélyt a produkciós előkészületekre, amíg nem rendeződik a helyzet. A nagy hollywoodi vállalatok elkezdték megtenni ajánlataikat, de hosszú hónapokon keresztül alkudoztak, így az MGM kénytelen volt többször is meghosszabbíttatni a fizetési határidőket a hitelezőknél. Az MGM szeretett volna 2 milliárdot kapni, de a legmagasabb árajánlat 1,5 milliárd körül volt a Warner részéről, így 2010 tavaszára patthelyzet alakult ki. A Hobbit stábjának ez alatt tétlenül kellett ülnie, és nem dolgozhatott érdemben.

Guillermo del Toro 2010. májusában úgy döntött, hogy nem tud tovább várni, mert egyéb szerződései megkötik az időrendjét, és a folyton csúszó forgatási kezdetre hivatkozva lemondott a rendezői székről. A Hobbit így rendező nélkül maradt, ez volt a negyedik csapás. Több név is felmerült új rendezőként, de hivatalosan egyiket sem erősítették meg. Peter Jackson bejelentette, hogy ha nem megy másként, akkor ő elvállalná a rendezést is.

 

Az MGM-et eladni nem lehetett, ezért két alternatív javaslat merült fel a megmentésére: összeolvasztása egy másik céggel, vagy csődvédelem és újrastrukturálás. Az előbbit többek között a multimilliárdos Carl Icahn sürgette, aki résztulajdonosa volt a Lionsgate-nek, és egymás után vásárolta fel az MGM adósságait, hogy hitelezőként minél nagyobb befolyása legyen a döntésekre. Az MGM és a Lionsgate összeolvasztási ötletének azonban egyik vállalatnál sem örültek igazán, így végül a másik megoldás lett a befutó. Az újrastrukturálást a Spyglass vezetői sürgették, akik részletes tervet dolgoztak ki erre. Ezt azonban előbb a több mint száz hitelező legalább 51 százalékával meg kellett szavaztatni, miközben Icahn mindent elkövetett ennek a megakadályozására. A hitelezők végül a Spyglass mellett döntöttek.

 

Mielőtt azonban végre minden sínre került volna, még egy csapást mért a sors a filmkészítőkre. Szeptember végén több nemzetközi színész-szakszervezet - élükön az ausztrállal - célba vette A Hobbit producereit, amiért nem kötöttek velük átfogó kollektív szerződést a színészek juttatásairól. A szakszervezetek arra buzdították a tervezetben dolgozó tagjaikat, hogy álljanak le a munkákkal, amíg a stúdió nem enged a bérekkel és a munkakörülményekkel kapcsolatos követeléseiknek. Válasz-közleményében Jackson leszögezte, hogy méltányos megállapodásokat kötnek az egész stábbal, de a helyi törvények nem teszik lehetővé a kollektív szerződést, a szakszervezeteket pedig azzal vádolta meg, hogy ürügyként használják fel az ügyet befolyásuk növelésére. A két szembenálló fél asztalhoz ült ugyan egymással, de eleinte nem sok eredménnyel.

A filmstúdiók a személyeskedésektől sem mentes vitákat látva kijelentették, hogy a jelenlegi körülmények között veszélyben éreznék a projektet Új-Zélandon, ezért más forgatási helyszín után néznek. Ezek után a kormány és a teljes lakosság lobbizni kezdett országa mellett, ezrek vonultak az utcákra tüntetni, hogy helyben tartsák A Hobbitot. A stúdiók vezetői végül Új-Zélandra mentek tárgyalni a kormánnyal, amely különleges kedvezményekkel és anyagi támogatásokkal igyekezett meggyőzni a hollywoodi nagyfőnököket. Ezzel párhuzamosan a szakszervezetekkel is tárgyalni kellett, akik felfüggesztették ugyan a bojkottot, de a követeléseikből nem engedtek.

2010. október 16-án - a még függőben lévő problémák ellenére - a Warner, az MGM és a New Line Cinema úgy döntött, hogy megadja a zöld jelzést a projektnek, és ezzel hivatalosan is elindulhattak A Hobbit előkészületei. Peter Jackson lett a rendező, a két filmet pedig 3D-ben forgatják majd 2011 februárjától, digitális formátumban - jelentették be a stúdiók közös közleményében. A tétlen várakozás időszaka ezzel végre lezárult. A bejelentés felgyorsította az eseményeket: majdnem egy héttel később újabb közleményben jelentették be a filmek főszereplőit: Martin Freeman lesz a fiatal Zsákos Bilbó, Richard Armitage pedig Tölgypajzsos Thorin. Néhány másik törp szereposztását is ismertették egyúttal.

Ezalatt Új-Zélandon megszületett a megállapodás a kormány, a stúdiók és a szakszervezetek között: A Hobbit maradhat a szigetországban. Az MGM hitelezői pedig - Carl Icahn néhány kiharcolt módosításával - hivatalosan is elfogadták a Spyglass tervét az újrastrukturálásról. A stúdió novemberben esett át az átszervezésen, így az utolsó akadályok is elgördültek a megfilmesítés elől. A szereposztás azóta is zajlik, időnként bejelentettek újabb szereplőket is (például: Cate Blanchett - Galadriel, Radagast - Sylvester McCoy, Beorn - Mikael Persbrandt), így februárra ki is tűzték a forgatás elkezdését.

 

2011 eleje is tartogatott azonban még meglepetéseket - kellemeseket és kellemetleneket egyaránt. Januárban a filmstúdiók módosították A Hobbit forgalmazásával kapcsolatos megállapodását. Az új szerződés szerint a Warner Brothers-é lett a nemzetközi mozis és videós (DVD, Blu-ray) forgalmazás joga, míg a Metro-Goldwyn-Mayer-nél a nemzetközi televíziós sugárzás licensze maradt csak meg.

Nem sokkal később Sir Ian McKellen (Gandalf), Andy Serkis (Gollam) és Elijah Wood (Frodó) is csatlakozott a hivatalos szereplőgárdához. A törpöket játszó színészek számára pedig egy többhetes speciális tréning indult, hogy megfelelő formába hozza őket. A fizikai kiképzéseken túl jelmez- és maszk-próbákon, nyelvleckéken is részt vettek, hogy egy hónap alatt igazi törpökké váljanak.

Szerencsére a produkciót nem érintette az új-zélandi Christchurch városát ért januári földrengés, a tragédia kapcsán viszont több stábtag is felajánlotta a segítségét, és különböző jótékonysági akciókat indítottak a károsultak megsegítésére.

A hónap végén azonban újabb váratlan esemény okozott több hetes csúszást. Peter Jacksont erős gyomorfájdalmakkal kellett kórházba szállítani, ahol kiderült, hogy azonnal meg kell műteni, mert perforált gyomorfekélye volt. A rendező egy hetet volt kórházban, de utána otthon is szigorúan ágyban kellett lábadoznia egy ideig, így kénytelenek voltak a filmezés kezdetét elhalasztani. A stúdiók végül bejelentették, hogy 2011. március 21-én fogják elkezdeni a forgatást. Az előkészületeket így volt lehetőség kényelmesen befejezni.

Hogy ezalatt a rajongós se unatkozzanak, februárban tartottak egy hosszú sajtótájékoztatót, amin a tizenhárom törp és Bilbó vett részt - pontosabban az őket alakító színészek. Az otthonában gyógyulgató Peter Jackson csak levélben tudta köszönteni az egybegyűlteket. A filmekről itt új dolgok nem derültek ki, de annyi kiderült, hogy a csapat igen jó humorérzékkel van megáldva, és nem csak a jelen lévő újságírókat, de egymást is kitűnően elszórakoztatták. Emellett Sir Ian McKellen újra elindította Gandalf-blogját a honlapján, ahol számos érdekességgel lepi meg kíváncsi rajongóit. Sir Christopher Lee (Saruman), Howard Shore (zeneszerző), és Andrew Lesnie (operatőr) is csatlakozott a társasághoz, több régi “középföldei” ismerős mellett.

A Weta munkatársai ezalatt gőzerővel folytathatták a díszletek építését, a jelmezek és kellékek gyártását, a látványtervek elkészítését, és március 21-én ténylegesen elkezdhettek forgatni. Ekkor történt még egy váratlan fordulat: a Fílit eredetileg játszó Rob Kazinsky személyes okok miatt kiszállt a produkcióból, helyét Dean O’Gorman vette át. A csere nem befolyásolta érdemben a munkálatokat, csak nagyon kevés jelenetet kellett újra felvenni miatta.

A Warner közben bejelentete a két film hivatalos címét is: The Hobbit - An Unecpected Yourney

és The Hobbit - There and Back Again. Mint az később kiderült, Magyarországon a Forum Hungary fogja mindkét részt forgalmazni, jelenlegi terveik szerint a hazai premier is a világpremierrel egyszerre lesz majd.

Mivel Új-Zélandon az évszakok fordítva váltakoznak, mint Magyarországon, ezért a hideg közeledte miatt tavasztól nyár elejéig végig stúdióban forgattak. A rendező azonban nem akarta hónapokon át teljesen kizárni a hírekre éhes rajongókat a forgatásról, ezért Facebook-oldalán tartotta velük a kapcsolatot. Itt árulta el például, hogy a Fehér Tanács és Dol Guldur szerepelni fog az adaptációban. Emellett több produkciós videóval is jelentkezett a forgatások során. Az elsőből többek között azt is megtudhattuk, hogyan kezdődött a forgatás Gollam barlangjában és az újjáépített Völgyzugolyban, míg a második már az első forgatási blokk végéről tudósított. A forgatás ugyanis nyáron pár hónapra leállt, amíg Új-Zélandon tombolt a tél. Martin Freeman ezalatt a BBC Sherlock című sorozatának második évadját forgatta le, Jackson pedig párhuzamosan kezdte el az első blokk felvett anyagait megvágni, és előkészíteni a második szakasz forgatását.

A szünet alatt sem pihentek azonban a kamerák: Londonban forgattak Elijah Wooddal (Frodó) és Sir Ian Holmmal (öreg Bilbó), valamit ekkor vették fel Sir Christopher Lee (Saruman) jeleneteit is. A Gyűrűk Urából visszatérő hobbitok valószínűleg a filmek narrációs kerettörténetében szerepelnek, míg az ősz mágus a Fehér Tanácsban tűnhet majd fel. Szintén a nyáron derült fény arra, ki lesz A Hobbit félelmetes sárkánya: a brit Benedict Cumberbatch nem csak Smaug szerepét kapta meg, de később kiderült, hogy ő lesz Dol Guldur titokzatos varázslójának, a Feketemágusnak a hangja is.

A harmadik forgatási videóból és a napról napra kiszivárgó hivatalos fotókból közben megtudhattuk, hogyan fognak kinézni a törpök. Jacksonék szakítottak A Gyűrűk Ura Gimlijénél megszokott stílussal: mind a tizenhármuk egyedi és meghökkentő külsőt kapott. Némelyikük a szakálltalanságával sokkolta a rajongókat, mások extrém hajviselettel vagy különc ruházattal okoztak meglepetést. Szerencsére a jó öreg Gandalf nem sokban különbözik a már ismert Szürke Zarándoktól, a szemfüles rajongók a minimális változtatások közül legfeljebb az új műorrát szúrhatták ki a képeken. A fiatal Zsákos Bilbóról megjelent fotók pedig az utolsó kétségeket is eloszlathatták: Martin Freeman tökéletes hobbit lett, és ezt utólag csak megerősítette a videókban látott játéka is.

Nem csak a fotók és a videók okoztak izgalmat a rajongók körében, hanem az újabb és újabb bejelentések a szereposztásról. Ezekből ugyanis kiderült, hogy a könyv szereplőin kívül számos más karakter is belekerült a forgatókönyvbe. Egy részük A Gyűrűk Urából, mint például Galadriel, Lindír, vagy Radagast, mások viszont nem tolkieni figurák. Utóbbiak közé tartozik Tauriel, az erdőtünde nő, akiről Jackson csak annyit árult el, hogy ne aggódjunk: nem fűzi semmilyen szerelmi szál Legolashoz. Szintén a forgatókönyvírók fejében született meg Tóváros Urának ravasz tanácsadója, Alfrid, akit Ryan Gage játszik majd. Gage eredetileg Zsákos Drogó szerepét kapta, de játéka megtetszett a rendezőnek, és rábízott egy nagyobb szerepet.

Augusztus végén véget ért a “szünet”, és folytatódott a forgatás, de bő egy hónapig ismét csak zárt helyen. Októbertől indultak meg a szabadtéri forgatások, és ennek nyitánya nyilvános sajtóeseménnyé vált. Új-Zéland miniszterelnöke ugyanis személyesen látogatást tett Hobbitfalván, és bejelentette, hogy az első film premierje Wellingtonban lesz. Az eseményen készült felvételeken jól látható, hogy Hobbitfalva újjászületett: a díszletet ezúttal véglegesnek építették, és a forgatások után idegenforgalmi célokat szolgálnak majd. Lehetőség nyílik például beülni a Zöld Sárkányba egy pint sörre!

Voltak szerencsés újságírók, akik egy-egy szabadtéri forgatásra benézhettek, esetleg egy-két fotót is készíthettek cikkükhöz, de a legszerencsésebb minden kétséget kizáróan az Ain’t It Cool News tudósítója, Quint volt, aki végigkísérhette a stábot és az őket szállító teherautó-karavánt helyszínről helyszínre. Ennek köszönhetően időről időre újabb spoileres tudósításokkal lepett meg minket: hol Hobbitfalváról jelentkezett, hol a Trollvadonból, és láthatott több színészt is forgatás közben. Így tudhattuk meg például, hogy hogyan szerepelhet Frodó A Hobbitban, milyen körülmények között repülhettek a szereplők a sasokkal, vagy hogyan bukkan fel Barna Radagast.

A helyszíni beszámolók mellett kaptunk újabb werkfilm-epizódot is. A negyedik forgatási videó nagyrészt technikai részleteket ismertetett: bemutatta a RED EPIC kameráit, amelyekkel a 3D-s felvételeket készítik, elmagyarázták, mit jelent az 5k-s felbontás, a 48 képkocka másodpercenként, és bemutatták, milyen erős smink és díszlet-színezés kell ahhoz, hogy látszódjanak a részletek is a felvételeken. Bepillantást nyerhettünk a Bakacsinerdő díszletei közé, melyet a stúdióban építettek meg, és láthattuk Alan Lee-t és John Howe-t, amint a tréfa kedvéért 3D-ben rajzolnak meg egy látványtervet. Peter Jackson búcsúzóul azt ígérte: legközelebb már szabadtéri forgatásról jelentkezik.

Decemberben, miután a második forgatási blokk lezárult, karácsonyi ajándékként kaptunk egy ötödik forgatási videót a rendezőtől, amely a szabadtéri forgatások logisztikáját mutatja be, továbbá elvitt minket Hobbitfalvára és hordókat úsztatni is. Az ígéret szerint a forgatási videók következő része már a 2012-es év legelején megérkezhet, várhatóan egy újabb szabadtéri helyszínről számol majd be.

De a legnagyobb örömöt a rajongók számára mindenképpen az jelentette, hogy az első hivatalos film-előzetes is megérkezett, hazai időszámítás szerint december 21-én hajnalban. A több mint két perces videó a hangulatra, a szereplők bemutatására és A Gyűrűk Ura-nosztalgiázásra fekteti inkább a hangsúlyt, és hallhatjuk benne énekelni is a törpöket. Ezzel egy időben elindult egy új filmes honlap (http://www.thehobbit.com/) és közzé tették az első rész teaser-plakátját.

Januárban pedig folytatódott a forgatás a harmadik blokkal.

 Folytatás:
A Hobbit-filmek születése, II. rész: Váratlan filmtrilógia
Szerző: Gandalf
.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .