. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: Segíts Te is a magyar Tolkien-fordítások hibajavításában! :.
2018. júl. 18. (szerda), 10:28:54 - Gandalf


Az előttünk álló években várhatóan sor kerülhet az utoljára kiadott Középfölde tematikájú Tolkien-művek kisebb javítására, korrekciójára a következő megjelenések előtt. 2018 őszén például A szilmarilok kaphat egy újabb kiadást, amely lehetőséget ad arra, hogy a már egyszer átdolgozott magyar fordítás szövegét tovább csiszoljuk. A Magyar Tolkien Társaság szaklektorai ezért készítettek egy űrlapot, ahol összegyűjtik azokat az észrevételeket, amelyek a legutolsó, felülvizsgált szövegekben előforduló hibákra, hiányosságokra vonatkoznak. Aki ilyent észrevett, bátran jelezze itt, mert több szem többet lát: Tolkien kiadások hibajegyzék

A legsürgősebb a várható megjelenés miatt A szilmarilok hibáinak az összegyűjtése lenne, amelynek legutóbb 2013-ban lett átdolgozva a fordítása. A Te segítséged is számít! ;)Határoló

.: Cikkajánló: A félreértett Tolkien :.
2018. jún. 2. (szombat), 15:52:43 - Gandalf


A Magyar Tolkien Társaság egyetemi Tolkien-kurzusáról szól ez az alábbi cikk, amelyet olvasásra ajánlok ezen az esős hétvégén. Ha másért nem, azért mindenképpen, hogy kicsit kevesebbszer értsük félre Tolkient.

Katt ide a cikkért!Határoló

.: A Magvetőhöz került át néhány Tolkien-könyv :.
2018. máj. 29. (kedd), 10:51:43 - Gandalf


Egyelőre nem tudni, miért és hogyan, de néhány Tolkien-könyv hazai kiadási joga átkerült az Európa Könyvkiadótól a Magvető Könyvkiadóhoz. Most jelent meg náluk A hobbit (Gy. Horváth László és N. Kiss Zsuzsa fordítása), ősszel jön A szilmarilok, jövőre pedig a Húrin gyermekeinek legendája, valamint a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről.

Hosszabb távon várhatóak még: a Ted Nasmith által illusztrált A szilmarilok, a Tolkien gyermekeinek írt és rajzolt Karácsonyi levelek, A hobbit művészete című díszdobozos album, valamint egy igazi újdonság: A hobbit gyerekeknek szóló kiadása Jamina Catlin fantasztikus rajzaival.

A jó hír, hogy A hobbit mostani kiadása a népszerű "fekete, keményborítós" sorozat hagyományait folytatja, ám újfajta Tolkien-illusztrációval az elülső borítóján. Valószínűleg ebben a formátumban várható majd A szilmarilok, a Húrin gyermekei és a Befejezetlen regék is.

Forrás: https://mindennapkonyv.hu/hirek/konyvkep/a-magveto-adja-ki-j-r-r- tolkien-fekete-sorozatatHatároló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

júl. 18. (szerda), 10:28:54
Segíts Te is a magyar Tolkien-fordítások hibajavításában!

jún. 2. (szombat), 15:52:43
Cikkajánló: A félreértett Tolkien

máj. 29. (kedd), 10:51:43
A Magvetőhöz került át néhány Tolkien-könyv

ápr. 17. (kedd), 10:56:20
Tolkien-táborok 2018-ban

ápr. 14. (szombat), 14:47:07
Új Tolkien-könyv a láthatáron: The Fall of Gondolin

márc. 29. (csütörtök), 13:14:18
Beren és Lúthien magyarul!

márc. 24. (szombat), 21:00:03
Tolkien Kör, második alkalom

márc. 19. (hétfő), 11:46:14
Tolkien Olvasás Napja 2018

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .