. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: 55 éves lett a Bombadil Toma kalandjai :.
2017. nov. 23. (csütörtök), 11:02:58 - Gandalf


Hej hó, halihó, no de villa meg olló! Ez egy kevésbé kerek évforduló,
de ha már tegnap volt, emlékezzünk meg erről is! Bomba-de-dilló!



Határoló

.: Középfölde-sorozat: amit eddig tudni lehet :.
2017. nov. 15. (szerda), 11:59:21 - Gandalf


Jócskán felkavarta az állóvizet az Amazon hivatalos közleménye, amelyben bejelentették, hogy több évados előzmény-sorozatot készítenek A Gyűrűk Urához. Az egyezség erről az Amazon, a New Line Cinema (Warner), a Tolkien Estate, a Tolkien Trust és a HarperCollins között született. A közleményben a lelkes nyilatkozatokon és a felsorolt szervezetek ismertetésén túl nem igazán voltak konkrétumok, ezért szedjük össze mindazt, amit tudni lehet, és mindazt, ami ezekből következtethető!

- A legtöbben valószínűleg arra kíváncsiak, miről is fog szólni a történet. Nos, a legvalószínűbb, hogy A Gyűrűk Urát nem csak azért emlegetik a közleményben, mert kitűnő hívószó és márkanév, hanem azért is, mert elsősorban erre a könyvre támaszkodva próbálhatják majd felvázolni A Gyűrű Szövetsége előtti történéseket. A Függelékek jogaival már rendelkezik a New Line (a Middle-earth Enterprises-től bérlik a licenszt), ezért ez a legolcsóbb megoldás. Márpedig az olcsóság számít egy olyan sorozat esetében, ahol is a sajtópletykák szerint 200-250 millió dollár közötti összeget is fizethet az Amazon csak a jogokért. És akkor a gyártási-, forgalmazási- és marketingköltségekre még nem is költöttek semmit!
- Felmerülhet sokakban, hogy mi szükség van a könyves szerzői jogokat tulajdonló Tolkien Estate-tel, valamint a Tolkien Trusttal és a HarperCollins-szal is megegyezni, ha A Gyűrűk Ura adaptációja megvalósítható nélkülük is (J. R. R. Tolkien még életében eladta A hobbit és A Gyűrűk Ura adaptációs jogait, ezért születhettek ezekből pl. filmek). A rajongók többsége e hírtől máris azt reméli, hogy esetleg a háttérben sikerülhetett megegyezni más Tolkien-könyvek felhasználásáról is. Nos, erre kevés az esély, még azt is belekalkulálva, hogy a filmeket mindig is hevesen ellenző Christopher Tolkien (az író fia, posztumusz munkásságának szerkesztője) még idén augusztusban lemondott a Tolkien Estate-ben betöltött tisztségéről. Nem kizárt, de igen csekély az esélye. Sokkal valószínűbb, hogy a New Line és az Amazon szeretnék a jövőben elkerülni az olyan típusú pereskedéseket, amelyek a mozifilmek és a hozzájuk kötődő franchise-termékek kapcsán születtek. Ennek pedig a legtisztább módja, ha előre megbeszélik, kinek mennyi jár, és miből.
- Feltűnő, hogy a közlemény csak A Gyűrűk Urát emlegeti, A hobbitról nincs benne szó. Emögött valószínűleg az lehet, hogy A hobbit filmes jogai két helyen vannak: a New Line (Warner) mellett a forgalmazási jogokat részben a Metro-Goldwyn-Mayer birtokolja, és ő szemlátomást nem részese az egyezségnek. Ez teljesen érthető, hiszen ha őket is be akarnák vonni a buliba, a jogok még többe kerülnének az Amazonnak, a bevételt pedig még többfele kellene osztani. Ebből az következik, hogy a sorozat(ok) valószínűleg csak A Gyűrűk Ura filmekhez kapcsolódhat(nak), A hobbit saját karakterei pedig talán kimaradnak emiatt az újabb adaptációból. Igaz, A Gyűrűk Urában is előforduló szereplői még némi trükközéssel akár be is vonhatóak valahogyan, de igen kevés a valószínűsége pl. egy Tauriel-spinoffnak (sokan most elégedetten fellélegeznek).
- Az egyezség kiterjed esetleges spinoff-sorozatokra is, azaz ha az első sorozat sikeres lesz, az nem csak további évadokban folytatódhat, hanem újabb párhuzamos történetek is adaptálhatóak lesznek. Ez azt jelenti, hogy itt is univerzumépítés kezdődik (lásd még: Marvel, Star Wars stb.), persze, függően attól, mi mennyire lesz sikeres. És minél tágabb lesz ez az univerzum, annál jobban el kell majd szakadniuk a könyves kánontól - hacsak menet közben újabb jogokat nem szereznek hozzá (de ez elég drága mulatság lenne, és jelenleg nem valószínű, hogy az Estate belemenne).



Határoló

.: 50 éves A woottoni kovácsmester :.
2017. nov. 9. (csütörtök), 21:25:18 - Gandalf


"Megállt a Néma Vihar tengerének partján, ahol a kék hullámok hófödte hegyekként hömpölyögtek a Fénytelenből a hosszan elnyúló partszakaszra, hátukon hordozva a Sötét Mocsarak csatáiból hazatérő fehér hajókat, mely csatákról a halandók semmit sem tudtak. Látta, amint egy óriási hajó messze felszalad a partra, és amint a habzó víz némán összezáródik mögötte. A tündér hajósok magasak voltak és rettenetesek; a karjuk izzott, a lándzsájuk csillogott, szemükben pedig szúrós fény táncolt. Ajkukról váratlanul harsogó győzelmi ének szállt fel, s a Kovács szívét félelem szorította össze. Arcra borult, és a hajósok elmentek mellette, fel, a visszhangzó hegyekbe."
(Békési József fordítása)


Határoló

.: Az első fotó a Tolkien című életrajzi filmből! :.
2017. okt. 25. (szerda), 20:04:41 - Gandalf




Forrás: Tolkien Brasil


Határoló

.: Colm Meaney kapta Tolkien gyámjának a szerepét :.
2017. okt. 14. (szombat), 08:38:58 - Gandalf


Az ír származású színész, Colm Meaney (a lenti képen) alakíthatja a Tolkien című életrajzi filmben Francis Xavier Morgan atyát, aki a Tolkien-gyerekek gyámja lett édesanyjuk halála után. Forrás: Deadline.com



Határoló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .