. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Vélemények Tolkien műveiről (összes idézet)

"Voltak, akik elolvasták a könyvet, vagy legalábbis kritikát írtak róla, és megállapították, hogy unalmas, képtelen vagy alpári; panaszra nincs okom, mert én is hasonlóképp vélekedem az ő műveikről vagy az ízlésüknek megfelelő alkotásokról."
(J.R.R. TOLKIEN)

Elválasztó

   Sokan mondták el, hogyan vélekednek az íróról és könyveiről. Már az első mű megjelenésekor is igen eltérő fogadtatásban volt része Tolkien-nak, s még ma is születnek új megítélések írásaival kapcsolatban. Az alábbiakban néhány ismert és kevésbé ismert személytől idézünk:

"Azt hiszem, a legnagyobb hatást a jó és a rossz, a fény és a sötétség, a kietlen pusztaság és az idill ellentéte tette rám."

Inger Edelfeld

"Egyetlen más könyv sem gyakorolt rám ilyen rendkívüli hatást - annyi méltóság és erõ árad belõle, annyira tele van reménnyel és heroizmussal."

Tony Galuidi

"Rabul ejt a szomorú, a keserédes, a sötét, a fényes, a dicsõséges, a titokzatos, a fennséges."

Ted Nasmith

"Az összes szereplõ mind kisfiú, akik felnõtt hõsöknek képzelik magukat... és sohasem jutnak el a kamaszkorig... alig vesz némelyikük tudomást a nõkrõl."

Edwin Muir

"Különös világ ez az emberfölötti-, vagy emberalatti lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás, fehér tornyai, fullasztó, sûrû erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében."

Göncz Árpád

"Nyilván nem volt normális."

egy amerikai újságíró

"Az angol nyelvterületen élõ emberek két csoportba oszthatók: akik már olvasták Tolkient és akik el fogják olvasni."

The Sunday Times

"Szerencsére ez nem egy olyan világ, amely csak fiatalabb olvasókat ragad meg - minél idõsebb az ember, annál inkább kezdi Tolkien alkotásának gazdagságát megszeretni."

Andrew Murray

"A vonzerõ, a varázslat apámnak abban a rendkívüli képességében rejlik, hogy valóságossá tudott tenni egy nem valóságos világot, amelyet õ 'Másodlagos világnak' nevezett, vagyis egy olyan világban hitt, amely kizárólag a képzeletben létezik. Nem lehet látni, nem lehet megtalálni. Rengetegen döbbennek rá, sokan életükben elõször, hogy ez milyen nagyszerû dolog. Errõl a világról, amelybe belépnek, kiderül, hogy rendkívül érdekes hely és nagy, képzeletbeli múlttal rendelkezik. Itt furcsa, ijesztõ, borzalmas, gyönyörû és nemeslelkû lényeket találhatunk ... de amikor belépünk ebbe a képzelt világba, mindez valóssággá válik."

Christopher R. Tolkien

"Azt hiszem, a hobbitoknak az a szerepük, hogy helyettesítsenek bennünket, vagy hogy legyen egy olyan lény, akivel azonosulni tudunk ... Egy olyan világban próbálnak megélni, amely bizonyos értelemben túl nagy nekik és mégis felnõnek hozzá."

Thomas Shippey professzor

"Bizonyára sokat tud a skandináv mitológiáról ... csodálatos dolgokat mûvel a szavakkal és a nevekkel."

II. Margit, Dánia királynõje

"Mûvének az az egyik erõssége, hogy hatalmas mennyiségû tudás, felgyülemlett tapasztalat és gondolat került bele."

Thomas Shippey professzor

"Ez egy olyan mû, amit a felnõttek egynél többször nem fognak elolvasni."

egy angol kritikus

"Lehetetlen lenne megfelelõen dícsérni ezt a káprázatos könyvet. Elõször is, a benne foglalt tudás lenyûgözõ..."

Bernard Lewin

"Gyermekkorom óta szeretem a tündérmeséket, a legendákat és a sagákat. Csodálatos élmény volt, hogy találtam valakit, aki nyilvánvalóan ugyanúgy szereti és ráadásul elég komolyan veszi õket ahhoz, hogy egy teljesen új legendaciklust írjon, amely ugyanolyan természetesnek hat, mint a régiek."

II. Margit, Dánia királynõje

"Újra végiggondoljuk a fantázia természetét és célját ... Úgy tûnik, van valami, amit az írók nagyon szeretnének kifejezni, de ezt nem tudják megtenni a realista hagyományokon belül, úgyhogy a fantázia közegén keresztül kell megfogalmazniuk ... El akarnak mondani valamit az emberi természetrõl és azt hiszem, nagyon gyakran a gonoszság és a halál természetérõl akarnak beszélni."

Thomas Shippey professzor

"A könyv olyan réges-régi vágyképekbõl merít, amelyek mindenkiben megvannak ... Nem varázslatot, hanem varázslatosságot akarunk találni a bennünket körülvevõ világban. És ezt Tolkien mindíg megadja."

Dr. Verlyn Flieger

Vissza az előző oldalra
.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

máj. 22. (szerda), 15:53:15
Megjelent magyarul a Vasudvard árulása!

máj. 14. (kedd), 15:38:53
Itt a Hatalom Gyűrűi 2. évad első ízelítője

máj. 10. (péntek), 16:22:03
Újabb filmek Jacksonék közreműködésével

máj. 5. (vasárnap), 17:36:18
Tolkien Tábor 2024 – Szilmaril: A hősök útján

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .