. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Interjú-részletek


 Összeállítottam néhány Tolkiennel készített interjú-töredéket, a teljesség igénye nélkül. Az idézetek nagy része nem szorul magyarázatra, de ha nagyon kéritek... :o)

Rádiós interjúk

"A hobbitok nyers angol emberek, akik azért olyan kicsik, mert ez tükrözi csekély képzelőerejüket. Méretük nem bátorságukra, vagy a bennük rejlő erőre utal."

"A könyvben a legbölcsebb szavakat Elrond mondja:'Nem ritkaság, hogy ez a tettek sora, amelyek a világ kerekét igazgatják: kis kezek hajtják végre őket, mert közben a nagyok szeme másfelé tekint.'"

"Írásaimban mindíg a névvel kezdem. Mondj egy nevet és az meghatározza a történetet!"

Tizenhárom-tizennégy évesen kezdtem el érdeklődni a nyelvek kitalálása iránt és ezt valójában soha nem hagytam abba. Számomra a nyelveknek ízük van, és soha sem bírom megérteni, ha valaki azt mondja, ez nagyon száraz és unalmas. Mert egy nyelv számomra olyan, mint egy új bor."

Végül a Hold- és Napállásokat úgy dolgoztam ki, mint amilyen a világnak ezen a részén volt 1942-ben. Nem vagyok elég jó matematikus, hogy kiszámoljam, mi volt 8000 évvel ezelőtt. De ameddig megegyezik valamilyen igazi rendszerrel, addig szerintem nagyon megfelel."

Televíziós interjúk

"Most azzal próbálkozom, hogy tündéül írjak, de az én írásom sokkal rosszabb, mint a tündéké. Ők így köszöntik egymást, ha találkoznak: Egy csillag ragyog ragyog találkozásunk felett. Ez így hangzik: 'Elen síla lúmenn omentilmo!' Nagyon egyszerű, nagyon szép nyelv!"

"Az igazi kezdetre nagyon tisztán emlékszem. Úgy értem, húsz év távlatából is látom azt a sarkot a Northmoor Road-i házunkban, ahol mindez megtörtént. Egy hatalmas rakás dolgozat volt előttem. Az iskolai dolgozatok javítása nyáron fárasztó munka. Emlékszem, hogy fölemeltem az egyiket és azon kaptam magam, hogy majdnem ötöst adtam, mert ennek a dolgozatnak az egyik oldala teljesen üresen állt, gyönyörű volt, semmit nem kellett olvasni! Úgyhogy, nem is tudom, miért, ráírtam: 'Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit'..."

"Ha megvizsgálunk bármilyen nagy történetet, amely érdekli az embereket és hosszabb-rövidebb időre leköti őket, akkor a történet mindíg emberi történet, és tulajdonképpen mindíg egyetlen dologról szól, nemde? A halálról. Elkerülhetlenül a halálról."

"Nincs olyan, hogy természetes halál. Semmi nem történik az emberrel, amely természetes lenne, mivel már a létezése megkérdőjelezi az egész világot. Minden embernek meg kell halnia, de minden egyes ember számára a saját halála véletlen. Még akkor is, ha tisztában van vele. A halál akkor is igazságtalan erőszaktétel. Lehet, hogy egyetért e szavakkal, lehet, hogy nem, de ez A Gyűrűk Urának mozgatórugója."

"A Gyűrűt nagyon sokan egy nukleáris bombával azonosítják, s azt állítják, hogy számomra ez egy alegória. De valójában nem az."

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .