. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Tolkien munkássága


"Legfőbb indítékom a mesemondó vágya volt, aki szeretné kipróbálni, sikerül-e megírnia egy igazán hosszú történetet, amely leköti az olvasók figyelmét, szórakoztatja, gyönyörködteti, és olykor izgalomba hozza őket, vagy talán érzelmi hatást is el tud érni."

 John Ronald Reuel Tolkien angol író és nyelvész volt. Az oxfordi egyetemen és a leeds-i egyetemen tanított, s már nagyon fiatalon professzori kinevezést kapott. ó-angol balladákat fordított, többek között a Sir Gawain and the Green Knight címűt, és tagja volt az oxfordi nagyszótár alkotógárdájának. Közben tündérmeséket írt gyermekeinek, például: Farmer Giles of Ham (A sonkádi Egyed gazda), The Smith of Wootton Major (A woottonfalvi kovácsmester), Father Christmas letters (Télapó levelei). Nagy érdeklődést tanúsított a mesék iránt, sokszor megvédte őket a rosszindulatú támadásokkal szemben.

Nyelvészi ténykedése melléktermékeként létrehozta a tündék nyelveit, s ezeknek hátteréül saját mítoszokat kezdett el gyártani. Ezek eleinte az ősi Anglián játszódtak, s egy kerettörténetbe ágyazva először egy szakadt füzet lapjain váltak egységessé, ezekből lett összeállítva a The Book of Lost Tales (Az elveszett mesék könyve). Ez a mű mégsem jelent meg (csak évekkel később, a szerző halála után), Tolkien nem gondolt arra, hogy különös hobbyja másokat is érdekel. A II. világháború előtt pár évvel egy új, különös történetbe kezdett, s eleinte maga sem gondolt arra, hogyan is végződjék. Ebben a műben már utalást is tett korábbi meséire, ezek azonban csak arra szolgáltak, hogy ezekkel a mítikus kitérésekkel növelje a mű mélységét, de a két világ még nem forrt össze 1954-ig. E könyv, miután kiadták, rögtön sikert hozott szerzőjének, s The Hobbit (A babó) címen befutotta mind az öt földrész bestseller-listáit.

Néhány év után a kiadó folytatást kért, s Tolkien belekezdett élete legnagyobb művébe, mely a The Lord of the Rings (A Gyűrűk Ura) címet kapta. A megírása kisebb-nagyobb megszakításokkal közel tíz évig tartott, rengeteget csiszolt, javítgatott rajta, s mikor 1949-ben kész lett, elkezdte az egészet átdolgozni a végétől az elejéig.
Azonban a mű túl hosszú lett, ezért fel kellett darabolni három részre, s hat hónapos szünetekkel kiadni, így előszőr nyomtatásban 1954-ben jelent meg. A kiadó egyik embere, Rayner Unwin azt írta apjának, hogy ez egy zseniális mű, de valószínűleg ezer fontot veszítenek a kiadásával. Stanley Unwin azt felelte: "Ha úgy gondolod, hogy ez egy zseniális mű, akkor veszíthetsz rajta ezer fontot"! Tolkien szerette volna a Szilmarilok történetével megjelentetni, de a kiadó hallani sem akart erről. Be kellett érnie egy függelékkel, melynek megírása késleltette a harmadik kötetet. A könyv második kiadásamár egy átdolgozott, végleges változat volt, kibővitett prológussal, függelékkel és egy elõ&szőval.
E háromkötetes regény volt az első fantasy, megteremtve ezzel ezt az új műfajt. Élete hátralevő részében további történeteket írt, ezek azonban nem önálló mesék, hanem A Gyűrűk Urának kiegészítő motívumai. Halála után fia, Christopher Tolkien szerkeztésében megjelent egy könyvben a hatvan év munkája, ez a The Silmarillion (A Szilmarilok).

Vissza az előző oldalra
.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .