. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

A Gyűrű igazi szerelmese: Peter Jackson

Ha Peter Jackson egyetlen filmet sem rendezne hátralévő életében, A Gyűrűk Ura-trilógiával akkor is beírta magát a filmtörténelembe. A monstre projekt 2003-ra minden idők egyik legsikeresebb vállalkozásává nőtte ki magát. A stúdióknál csak egyvalaki örül jobban ennek a diadalnak, maga Jackson. A trilógiát lezáró rész Los Angeles-i sajtótájékoztatóján a rendező a szöveghűségről, a rajongókról és az Oscar-díjról beszélt az újságíróknak.

Peter Jackson a film Los Angeles-i sajtótájékoztatóján ugyanazzal az elszántsággal és lelkesedéssel állta az újságírók kérdéseit, mint amilyen lendülettel az új-zélandi forgatás hosszú hónapjait vezényelte le. Most végre bevallhatta, hogy a filmet a rajongóknak, de nem velük készítette:

„Az alkotás hét éve alatt folyamatosan arra koncentráltam, hogy mi a legjobb a film szempontjából. Igazából soha nem a rajongókat tartottuk szem előtt a trilógia elkészítése során, mivel ez olyan ajtót nyitott volna ki, amelyen nem egy csapat áramlott volna be, hanem százezrek szerettek volna beleszólni a film elkészítésének minden egyes mozzanatába. Az lehetett volna a megoldás, hogy egy website-on keresztül mindent szavazásra bocsátok. Mindenkit meg kellett volna invitálnom, és ez egyenlő volt a lehetetlennel. A filmkészítés a rendező ügye, kell egy ember, aki azt mondja, márpedig ezt csináljuk, és kész.”

Ha valaki azt hinné, hogy egy könyvadaptációt a legkönnyebb filmre vinni, mondván a könyvben úgyis minden benne van, a rendezőnek csak annyi a dolga, hogy képre álmodja azt, az Jackson szerint hatalmasat téved:

„Lapozod a könyvet, miközben megy a film DVD-n, és oldalról oldalra azt látod, hogy teljesen más, miközben folyamatosan arra törekedtél, hogy hű legyél a műhöz. Ez a fajta hűség csak illúzió, káprázat, egyáltalán mit jelent a szöveghűség? Egy jelenet a könyvből teljesen más filmen, más a dialóg, más a látvány, a hossz, más, ami rögtön utána történik. A nap végén fogalmam sincs, hol a határ, mert igazából nincs határ, csak az ösztöneid vannak, és kizárólag azok súgják, hogy merre tovább.”

Peter Jackson rendezőként csak a trilógia harmadik részére kapott szabad kezet abban, hogy ő dönthesse el a film hosszát. Innen az ominózus három óra húsz perces változat. Ha rajta múlt volna, már az első rész is megközelíti ezt a hosszt, de akkor még túl nagy volt a kockázat, senki sem tudhatta előre, hogy egyáltalán szeretni fogja-e a közönség a moziváltozatot, vagy bukás lesz a vége:

„Most igazán éreztem, hogy a harmadik résznek olyan hosszúnak kell lennie, hogy minden beleférjen. Az első két résznél, de főleg az elsőnél, hatalmas volt rajtunk a nyomás, hogy egyáltalán működni fog-e a film. Ha A Gyűrű Szövetsége megbukott volna, akkor katasztrófába fullad a New Line úttörő és egyben kockázatos vállalkozása. Mindenkire óriási felelősség nehezedett, hogy sikeres legyen a film, szeresse a közönség, és hozza azt a bevételt, amit vártak tőle. Egyetértettünk abban, hogy rögtön három óra feletti hosszúsággal indítani garantáltan elriasztja a nézőket. Komoly erőfeszítések árán lett az első rész hossza így 2 óra 58 perc.”

Ahhoz tehát, hogy Jackson teljesen szabad kezet kaphasson, be kellett várnia az első rész sikerét:

„A két torony nem lehetett sokkal hosszabb az első résznél, ami nem baj, hisz középső rész lévén nem volt igazán befejeződése. Valahogy a második film mindig is problémásnak számított, ezt meg ezért nem szerettük volna hosszabbra hagyni. De A király visszatér már más volt, tudtuk-éreztük, hogy a közönség alig várja, hogy láthassa a harmadik részt. Nem akarok senkit megijeszteni, de volt ennek a filmnek egy 4 óra 15 perces változata is készen. Ez már szerintünk is túlzás volt, ez a hossz már csak arra lett volna jó, hogy a néző totálisan elveszítse az érdeklődését, és teljesen belefáradva a filmbe alig várja, hogy kiszabadulhasson a moziból. A jelenlegi változatnál a legnagyobb félelmünk az volt, hogy a nézők az utolsó húsz percet adják fel, és itt fáradnak bele a filmbe, pedig ez a trilógia egésze szempontjából a legjelentősebb részek egyike. Szóval a mai napig bennem van a félelem, hogy túl hosszúra sikerült, miközben jó néhány jelenet kimaradt belőle.”

Szerencsére Jackson az első pillanattól tudta, hogy a kimaradt részek nem vesznek el, hanem felkerülnek a DVD-re, kifejezetten a rajongók szórakoztatására:

„Az egész kísérletként indult A Gyűrű Szövetségénél. Aztán kiderült, hogy a közönség imádja. Sokan kérdezik, hogy a hosszabb változat az igazi változat-e. De én nem így gondolom. Nincsenek ilyen grandiózus elképzeléseim ezzel kapcsolatban. A moziváltozatról gondolom azt, hogy a legjobb, amit képesek voltunk alkotni. Aztán amikor végignéztem a kimaradt jeleneteket, néhányról úgy gondoltam, hogy a DVD-változatba beleférhet, és a rajongók örülnének neki, ezért ezeket utólag visszatettük a filmbe.”

Jackson félelmei beigazolódtak, és valóban sok kritika érte a film befejező 5-6 jelenete miatt, amelyikből mindegyik olyan, mintha lezárná a történetet, de aztán mégis újabb és újabb következik még:

„Ha mindent betettem volna a film végére, amit terveztem, akkor egy kilencórás verzió került volna ki a kezeim közül. Az egész trilógiát szerettem volna lezárni, nem csak ezt a részt. Továbbá búcsúzásképpen szerettem volna a könyv melankolikus hangulatából is átmenteni valamit, hagynom kellett egy kicsit áramlani, hogy megfelelő atmoszférát teremthessek.”

Sokan arról beszélnek, hogy A király visszatér az idei Oscar komoly várományosa:

„Akárhogy is nézem, ez egy fantasy film, és ez a kategória nem igazán nyerő az Oscar szempontjából. Soha nem nyert még ilyen film, és szerintem ez a tendencia egyelőre nem változik. Nem lehet összehasonlítani egy ilyen filmet mondjuk egy drámával, jóllehet ennek is van drámai vonala. Egy szó mint száz: egyáltalán nem bízom benne, hogy A király esélyes lehet.”

Forrás: Cinematrix

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

ápr. 29. (szombat), 19:38:19
Tolkien Tábor 2023 – Númenor: Az utolsó hajó

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .