. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Filmelőzetes 2001 - A Gyűrűk Ura

Középfölde igazából Új-Zélandon van: az utóbbi két évben a kivik földjén forgatták le minden idők leglátványosabb moziprojektjét - Peter Jackson (Hullajó!, Mennyei teremtmények) vitte filmre J. R. R. Tolkien regényét, A Gyűrűk Urát. A három részből álló, 190 millió dolláros trükklátványosság a bátor hobbit, Frodó (Elijah Wood) kalandos történetét meséli el, aki Középfölde birodalmában próbálja elpusztítani a világ sorsát meghatározó Gyűrűt. Tolkien műfajteremtő és kultikus mesterműve a jó és a gonosz harcáról szól.

"A híres Tolkien-regény megfilmesítésében hobbitok harcolnak gonosz varázslók és orkok ellen"
Már a hetvenes évek közepén megpróbálkoztak a regény filmrevitelével, a Fritz, the Cat rendezője, Ralph Bakshi egyedülálló lehetőséget látott a kultusz-trilógiában egy felnőtteknek szóló nagyszabású rajzfilm elkészítésére. Bakshi filmje, A Gyűrűk Ura (1978) a hagyományos rajzfilmjeleneteket kombinálta színezett filmfelvételekkel, de a film ettől idegesítően kusza lett - ráadásul csak a történet felét meséli el, A két toronnyal ér véget. A tervezett folytatás soha nem készült el.

Peter Jackson rendező igazi, részletes és látványos megafilmet akart készíteni a gyűrűmeséből. A legmodernebb számítógépes technikák segítségével az orkok, a Fekete Lovasok és a tűzköpő balrogok hihetetlen elevenséggel jelennek meg a vásznon. Lélegzetelállító kulisszák előtt zajlik a fantasy kaland, amely A rettenthetetlen valósághű akciójeleneteit kombinálja a Tolkien-regény archaikus költőiségével. A film fantasztikus látványvilágába egyenlőre csak a sajtó és a szakértők számára készült húszperces bemutató engedett betekintést: de már ebből is nyilvánvaló, hogy A Gyűrűk Ura filmtörténeti jelentőségű alkotás.

2001 karácsonyán kerül mjad a mozikba a mindenki által nagy érdeklődéssel várt első rész, A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége. A három film követi az eredeti regény köteteinek szerkezetét, az izgalmas, várakozást keltő végkifejlet tehát mindenképpen garantált. Egy, majd két év múlva következik a második és a harmadik rész, A két torony és A király visszatér. Csak győzzük kivárni...

CINEMA-ELŐREJELZÉS: A 2001-es moziév abszolút csúcspontja, a második Star Wars-epizód egyetlen igazi vetélytársa.

Forrás: Cinema (2001/1)

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

aug. 23. (kedd), 15:10:15
Újabb nagyelőzetest kapott A Hatalom Gyűrűi

aug. 18. (csütörtök), 19:57:29
A svéd Embracer Group vette meg a Middle-earth Enterprisest

aug. 10. (szerda), 11:31:03
Megjelent a Lassi Laurië 2022 júliusi száma

júl. 23. (szombat), 12:29:36
The Rings of Power a San Diego Comic-Conon: Új előzetes és panelbeszélgetések

júl. 14. (csütörtök), 14:40:52
THE RINGS OF POWER – MÁSODIK ELŐZETES

júl. 8. (péntek), 15:40:40
The Rings of Power – Ízelítő a következő előzetesből

jún. 7. (kedd), 19:30:10
MTT jubileumi rendezvények

máj. 9. (hétfő), 17:57:54
Váratlan vendégség az Amazonnál

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .