. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: Középfölde-sorozat: amit eddig tudni lehet :.
2017. nov. 15. (szerda), 11:59:21 - Gandalf


Jócskán felkavarta az állóvizet az Amazon hivatalos közleménye, amelyben bejelentették, hogy több évados előzmény-sorozatot készítenek A Gyűrűk Urához. Az egyezség erről az Amazon, a New Line Cinema (Warner), a Tolkien Estate, a Tolkien Trust és a HarperCollins között született. A közleményben a lelkes nyilatkozatokon és a felsorolt szervezetek ismertetésén túl nem igazán voltak konkrétumok, ezért szedjük össze mindazt, amit tudni lehet, és mindazt, ami ezekből következtethető!

- A legtöbben valószínűleg arra kíváncsiak, miről is fog szólni a történet. Nos, a legvalószínűbb, hogy A Gyűrűk Urát nem csak azért emlegetik a közleményben, mert kitűnő hívószó és márkanév, hanem azért is, mert elsősorban erre a könyvre támaszkodva próbálhatják majd felvázolni A Gyűrű Szövetsége előtti történéseket. A Függelékek jogaival már rendelkezik a New Line (a Middle-earth Enterprises-től bérlik a licenszt), ezért ez a legolcsóbb megoldás. Márpedig az olcsóság számít egy olyan sorozat esetében, ahol is a sajtópletykák szerint 200-250 millió dollár közötti összeget is fizethet az Amazon csak a jogokért. És akkor a gyártási-, forgalmazási- és marketingköltségekre még nem is költöttek semmit!
- Felmerülhet sokakban, hogy mi szükség van a könyves szerzői jogokat tulajdonló Tolkien Estate-tel, valamint a Tolkien Trusttal és a HarperCollins-szal is megegyezni, ha A Gyűrűk Ura adaptációja megvalósítható nélkülük is (J. R. R. Tolkien még életében eladta A hobbit és A Gyűrűk Ura adaptációs jogait, ezért születhettek ezekből pl. filmek). A rajongók többsége e hírtől máris azt reméli, hogy esetleg a háttérben sikerülhetett megegyezni más Tolkien-könyvek felhasználásáról is. Nos, erre kevés az esély, még azt is belekalkulálva, hogy a filmeket mindig is hevesen ellenző Christopher Tolkien (az író fia, posztumusz munkásságának szerkesztője) még idén augusztusban lemondott a Tolkien Estate-ben betöltött tisztségéről. Nem kizárt, de igen csekély az esélye. Sokkal valószínűbb, hogy a New Line és az Amazon szeretnék a jövőben elkerülni az olyan típusú pereskedéseket, amelyek a mozifilmek és a hozzájuk kötődő franchise-termékek kapcsán születtek. Ennek pedig a legtisztább módja, ha előre megbeszélik, kinek mennyi jár, és miből.
- Feltűnő, hogy a közlemény csak A Gyűrűk Urát emlegeti, A hobbitról nincs benne szó. Emögött valószínűleg az lehet, hogy A hobbit filmes jogai két helyen vannak: a New Line (Warner) mellett a forgalmazási jogokat részben a Metro-Goldwyn-Mayer birtokolja, és ő szemlátomást nem részese az egyezségnek. Ez teljesen érthető, hiszen ha őket is be akarnák vonni a buliba, a jogok még többe kerülnének az Amazonnak, a bevételt pedig még többfele kellene osztani. Ebből az következik, hogy a sorozat(ok) valószínűleg csak A Gyűrűk Ura filmekhez kapcsolódhat(nak), A hobbit saját karakterei pedig talán kimaradnak emiatt az újabb adaptációból. Igaz, A Gyűrűk Urában is előforduló szereplői még némi trükközéssel akár be is vonhatóak valahogyan, de igen kevés a valószínűsége pl. egy Tauriel-spinoffnak (sokan most elégedetten fellélegeznek).
- Az egyezség kiterjed esetleges spinoff-sorozatokra is, azaz ha az első sorozat sikeres lesz, az nem csak további évadokban folytatódhat, hanem újabb párhuzamos történetek is adaptálhatóak lesznek. Ez azt jelenti, hogy itt is univerzumépítés kezdődik (lásd még: Marvel, Star Wars stb.), persze, függően attól, mi mennyire lesz sikeres. És minél tágabb lesz ez az univerzum, annál jobban el kell majd szakadniuk a könyves kánontól - hacsak menet közben újabb jogokat nem szereznek hozzá (de ez elég drága mulatság lenne, és jelenleg nem valószínű, hogy az Estate belemenne).Határoló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

szept. 4. (péntek), 19:57:43
Elhunyt Tótfalusi István

aug. 28. (péntek), 14:30:52
Megjelent a Lassi Laurië XVII/2. száma

júl. 11. (szombat), 18:38:44
A Tolkien Akadémia online előadásai

jún. 19. (péntek), 14:15:08
Elhunyt Sir Ian Holm

jún. 12. (péntek), 13:09:49
Megjelent magyarul a Középfölde Formálása, azaz a Középfölde Históriája IV.!

jún. 2. (kedd), 10:05:11
Újra összeállt A Gyűrűk Ura csapata

márc. 15. (vasárnap), 19:29:37
A járványveszély miatt leállt a sorozat forgatása

feb. 21. (péntek), 21:10:36
Elkezdődött az Amazon sorozatának forgatása

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .