. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: A HOBBIT - Kritikai kiadás :.
2006. ápr. 13. (csütörtök), 19:45:02 - Gandalf
Április végén, a könyvfesztivál idején jelenik meg Douglas A. Anderson szerkesztésében J. R. R. Tolkien: A hobbit című művének jegyzetekkel ellátott, szövegkritikai kiadása, átdolgozott magyar fordításban.

Miben több ez a kiadás J. R. R. Tolkien eredeti művénél?
Douglas A. Anderson közel 400 magyarázó jegyzetet, függeléket készített a műhöz, melyek magyarázó jellegűek és szövegelemzést is tartalmaznak. Több kiegészítő fejezet, irodalomjegyzék, 150, részben Tolkien, részben más művészek illusztrációinak bemutatása gazdagítja A hobbit 1937 óta megjelent mintegy 40 fordításának bemutatását. Egy kis ízelítő: tartalmazza például a Gyűrű megszerzésének első változatát, mely a mű későbbi kiadásaiban át lett írva A Gyűrűk Ura miatt (Bilbó eredetileg elnyerte volna a Gyűrűt Gollamtól, ahogyan azt a Piros Könyvben is állította); illetve Az erebori kutatás című írást, melyet A Gyűrű keresése című könyv olvasói már ismerhetnek.

Miben más a magyar fordítás, mint a korábbiak?
Szobotka Tibor szöveg- és Tótfalusi István versfordítását át kellett dolgozni, hogy A Gyűrűk Ura magyar terminusaihoz idomuljon, így a fordítás most már igazodik a magyar olvasótábor által elfogadott kifejezésekhez, valamint a szerkesztő jegyzeteit és kiegészítéseit is le kellett fordítani. Az előbbi átdolgozása Büki Gabriella (Vewy) munkáját dicséri, az új részeket Ürmössy Zsuzsanna (Angwen) fordította le, lektorálta Füzessy Tamás (Ankalimon) – mindhárman a Magyar Tolkien Társaság tagjai.

Mikor és hol lesz a könyvbemutató?
A művet a Ciceró Könyvstúdió adja ki, hivatalos bemutatója az áprilisi könyvfesztiválon lesz a Budapesti Kongresszusi Központban. Április 21-én, pénteken lesz a Lehár II. teremben 12:30 és 13:30 között egy beszélgetés a műről. Ezen a Ciceró Könyvstúdió részéről Szamos Ivánné és Vaisz György, a Magyar Tolkien Társaság részéről Füzessy Tamás (Ankalimon), elnök vesz részt. Ezalatt a könyv a Ciceró 105-ös standján már kapható lesz.

Terjedelem: 384 oldal, bolti ára: 4.500 Ft.

Határoló

.: Tempus Borealis - Hírlevél, III. szám :.
2006. márc. 27. (hétfő), 14:47:05 - Gandalf
 
Az Északi Királyság,
a Pajkos Póni fórum
és a Magyar Középfölde Honlapok hírei
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
Ez a TEMPUS BOREALIS, azaz az Északi Királyság, a Magyar Középfölde Honlapok és a Pajkos Póni fórum hírlevelének harmadik, tavaszi száma. A levelet a Pajkos Póni fórum regisztrált felhasználói, illetve az Északi Királyság olvasói kapják meg.
 
Hosszas vajúdás után végre elérkezett a tavasz, a természet és az ember megújulásának ideje. Habár e levelet egyelőre csak az interneten lehet elolvasni, mindenkit arra biztatok, hogy minél kevesebb időt töltsön bent, s minél többet a szabadban, mentesen minden gondtól, munkától, elvtől, zajtól, géptől... Most azok számára, akik szeretik Középföldét, ez a helyes út: hosszú séták, hallgatni a madarak énekét, esetleg virágot szedni, s pár hónap múlva megérik a szamóca is...
 
Elkezdődött az egyházi szent idő, a Nagyböjt is, mely a lemondáson keresztül szintén megújuláshoz, lelki és szellemi fejlődéshez vezethet bennünket, de pár hét múlva mindenesetre Húsvét ünnepéhez. Ezért ezúton is szeretnék szép húsvéti ünnepeket és kellemes szünetet kívánni mindenkinek!
 
***
 
Most pedig következzenek a honlapok szokásos hírei:
 
Megújult az Északi Királyság. Eredetileg teljesen új kinézetet is terveztem a honlaphoz, de egyelőre nincs szívem megválni a régitől. Ezért hát csupán néhány apróbb tartalmi és formai változást eszközöltem az oldalon, pl. összeolvasztottam a Hírek és a Kultúra rovatot, új bevezetőt írtam a honlaphoz és lecseréltem a fejlécet is. A legközelebb várható frissítések:
 
- új térkép Nagybirtokról (már csak kb. 200 fa hiányzik...)
- a Nagybirtokhoz tartozó kislexikonhoz legalább 2 új cikk hamarosan elkészül
- elkezdem az új tanulmány írását a Tudástárba
- Új lemez bemutatása a Középfölde hangjai rovatban
 
Igazán nem kell sokat várni arra sem, hogy az Északi Királyság és talán a Magyar Középfölde Honlapok is saját domain címet és reklámmentes tárhelyet kapjon.
 
Nagy-nagy szükségünk lenne még mesélőkre az egyébként riasztóan kihalt és üres Pajkos Póni fórumba, ahol a Nagybirtokon játszódó mesék mesélő hiányában két résznél megakadtak. Én ugyan jobb híján elvállaltam a következő részt, de mivel egyáltalán nem értek a meséléshez, szívesen átadnám valakinek.
 
Visszatérve a Pajkos Póni fórum állapotára, mostanában sajnos a teljes csend lett rá jellemző. Por és pókhálók ugyan nem lepték be a fogadót, mivel igyekszem rendszeresen takarítani, de ha továbbra is ilyen rosszul megy az üzlet, lehet, hogy kénytelen leszek bezárni.
 
Mindebben azonban nem is az az aggasztó, hogy egy fórumról lassanként eltűnnek a látogatók, hanem hogy ez jellemzi mostanában az egész Középfölde iránti érdeklődést is. Hová tűntek a hajdani lelkes Gyűrűk-Ura rajongók, akik éjszakákon át tanulták a tündeszavakat és próbálták meg lemásolni a legszebb illusztrációkat? Nem mintha azt várnám, hogy egész életünkben a tündenyelvek, a hobbitüregek és Minas Tirith bűvöletében éljünk, de nagyon szomorú látni, hogy a legtöbbeet csupán addig érdekelte Középfölde, amíg minden a filmtrilógia körül forgott.
 
Hogy mi legyen a megoldás, azon még töröm a fejem egy ideig, de mindenképpen aktív módon szeretnék tenni valamit "Középfölde megmentéséért", és kérem azokat a fórumozókat és olvasókat, akik szintén szívükön viselik Középfölde ügyét, hogy álljanak mellém ebben és találjunk ki együtt valamit! Egy topicot (témát) is nyitok a fórumban, amelyben szeretném, ha kicserélnénk ötleteinket, gondolatainkat ezzel kapcsolatban.
 
S ezzel végéhez is ért e hírlevél, s már csak néhány technikai jellegű közlendő maradt hátra:
 
- lehetőség van arra, hogy a hírlevelet nyomtatott formában, levélben is eljuttassam annak, aki szeretné kicsit szebb formában elolvasni, vagy eljuttatni ismerőseinek. A postacímet e-mailben kérem elküldeni a lachegyimate@invitel.hu címre.
- kérem a hírlevél olvasóit, hogy segíték a fórum és a honlapok olvasottságát a hírlevél továbbküldésével növelni.
 
Remélem, hamarosan találkozunk a Pajkos póni fórumon!
 
Üdvözlettel:
 
Papsajt Ászok
a Pajkos Póni fogadósa

Határoló

.: Nyári Tolkien-tábor 2006. :.
2006. márc. 16. (csütörtök), 13:46:08 - Gandalf

A Magyar Tolkien Társaság 2006. július 14-23. között nyári tábort szervez Szorospatakon (Nógrád megye). A táborba várunk mindenkit, aki érdeklődik a Tolkien által megalkotott világ iránt, és szeretne hasonló érdeklődésű emberek között eltölteni tíz felejthetetlen napot.

A helyszín Magyarország egyik legszebb területe, Budapesttől 100 km-re, a Mátra északi lábánál, egy ifjúsági tábor Bátonyterenyétől 6 km-re, Ágasvártól 3 km-re, sok-sok kirándulási lehetőséggel, gyönyörű természeti tájjal hegyek ölelésében: http://www.kep.tar.hu/camp/50233119#2

A tábor a szorospataki Gyermeküdülőben kerül megrendezésre, természetes környezetben fekvő faházakban, és a körülötte elterülő zárt parkban. Az elhelyezés 6 ágyas faházakban, illetve sátrakban történik. A faházakban 70 személy elhelyezésére nyílik lehetőség, és ezen kívül akár 100 fő is lakhat a ház körül sátrakban. A sátoros elhelyezés esetén a sátorról és egyéb szükséges felszerelésről (matrac, hálózsák, stb.) a résztvevőnek kell gondoskodnia.

Jelentkezni lehet az alábbi formanyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével. A tábori jelentkezéseket vagy kinyomtatva hagyományos postai levélként várjuk a 1701, Budapest, Pf. 79. címre (a borítékra írjátok rá: MTT Nyári Tábor), vagy word fájlként kitöltve e-mail-ben az mtttabor@tolkien.hu címre (a tárgy mezőbe írjátok bele: MTT Nyári Tábor jelentkezés). A jelentkezés határideje 2006. április 30. Korhatár nincs. Jelentkezési lap letölthető innen: http://www.tolkien.hu/mtttabor2006/jelentkezesilap2006.doc

A jelentkezések elbírálásakor túljelentkezés esetén figyelembe vesszük az MTT tagságot (március 15. előtti belépett, és tagdíjfizetési hátralékkal nem rendelkező tagok esetében), a Tolkien.hu fórumában való aktivitást, és lehetőségek szerint a tolkieni mitológiában való elmélyültséget is. A jelentkezések elfogadásáról 2006. május 10-ig értesítünk mindenkit.

A tábor részvételi díja MTT tagoknak faházas elhelyezés esetén 25 000 HUF, nem MTT tagoknak 29 000 HUF. Sátorozás esetén MTT tagoknak 21 000 HUF, nem MTT tagoknak 25 000 HUF. A részvételi díj tartalmazza a szállás és a teljes ellátás (napi 3 étkezés) teljes díját, valamint a tábori szabadidős programokkal kapcsolatos valamennyi költséget, de nem tartalmazza az utazás költségét.

A részvételi díjat három részletben kell befizetni:

MTT tagoknak (március 15. előtt belépett, és fel nem függesztett tagok esetében):
I. részlet: május 15-ig; faház: 9.000 HUF /sátor: 5.000 HUF (átutalás)
II. részlet: június 30. 7.000 HUF (átutalás)
III. részlet: július 16. 9.000 HUF (helyszíni befizetés a tábor kezdetén)

Nem MTT tagok részére :
I. részlet: május 15-ig: faház: 11.000 HUF /sátor: 7.000 HUF (átutalás)
II. részlet: június 30-ig: 9.000 HUF (átutalás)
III. részlet: július 16-ig: 9.000 HUF (helyszíni befizetés a tábor kezdetén)

Szorospatakra egyénileg is könnyen el lehet jutni, de a javasolt forma közös utazás lenne, Budapest - Bátonyterenye között csoportos kedvezményű vonatozással, illetve Bátonyterenye - Szorospatak között különbusszal.
Szorospatak megközelíthető :
vonat : Bp. - Hatvan - Salgótarján, vagy Kál-Kápolna - Kisterenye
busz : Bp. - Salgótarján, Bp. - Ózd, Debrecen - St., Kecskemét - St.
autó : 21-es főúton, Bp-től 100 km-re, + 6 km-re Szorospatak
A buszmegállókból és a vasútállomástól helyi járatú autóbusszal, vagy külön kérésre a Nógrád Volán különjáratával!

A tábor programját rövidesen részletesen ismertetni fogjuk, addig előzetesen a legfontosabb programpontok:


- előadások, beszélgetések Középföldéről
- ismerkedés a természettel
- kirándulások, túrák
- kézműves foglalkozások
- kreatív munka (rajzolás, festés, vers és novella írás)
- előadások, színpadi produkciók
- csoportos játékok, társasjátékok, számháború, íjászat
- Tünde nyelv és írás tanulás
- versmondás, közös éneklés
- Tábortűz és minden más, amit egy nyári táborozás kínálhat.

Az egész tábori program egy egységes keretjátékba fog beilleszkedni, amely az összes programpontnak sajátos, Középföldei hátteret fog biztosítani. A tábor közelében strandolásra nincs lehetőség, viszont az Mátraalja speciális klímája általában a nyári időszakban is kellemes, kánikulától mentes környezetet biztosít.

További részletek: http://www.tolkien.hu

Határoló

.: Tolkien Fogadó - március :.
2006. márc. 12. (vasárnap), 13:36:15 - Gandalf

"Kedves világjáró vándorok!

Ha utatokon elfáradtatok, a csontjaitokba is beköltözött a tél hidege, térjetek be a Tolkien Fogadóba! A kietlen, szürke tájon közel s távol nem találsz más helyet, ahol felmelegedhetsz. Forró, erőt adó italok vidítanak fel és kedves régi társaid itt várnak rád.

A Fogadó hetedkor 2006. március havának 18-adik napján nyitja meg kapuit, mert erre a napra nagy népvándorlást ígérnek jósaink. A nap delelőjén túl, 13.30-tól térhetsz be hozzánk, és 17.00-ig tartunk nyitva első alkalommal. Éjjeli szálláshelyeink még nem készültek el, de rendeltünk hobbit-méretű ágyakat is.

Fogadóhoz híven, étel és ital (bizonyos keretek közt) korlátlanul áll rendelkezésedre, melyért - és a kiegészítő szolgáltatásokért cserébe - mindenkitől azonos mennyiségű arany kicsengetését kérjük belépéskor. Az esetleges elalvás megelőzésére a délután folyamán társasjátékok állnak rendelkezésedre.

Ha szeretnéd megismerni az asszonyok munkái közül a házak belső díszítésének fortélyait, Olosta segít neked ebben, llát jótanácsokkal és alapanyagot is biztosít.

Ha a vándorutaidon látott különös dolgokról szeretnél többet megtudni, és szívesen osztanád meg tapasztalataidat másokkal, megteheted a Középföldéről szóló nagyobb beszélgetésben.

Másféle gondolataidat is megoszthatod nagyobb csoporttal, a GoMuncs csapata már készül.

Akinek kedve támad, részt vehet egy közös túrán, mely a Gondori tüzeket begyújtja (azaz a Békejel fáklyás rendezvénye, melyről többet tudhattok meg Kriszanától). Ezzel aznapra bezárja kapuit a Tolkien Fogadó.

Szeretettel várjuk mindazokat, akik már ismerik a törzsvendégeket, és ha még nem találkoztál mindenkivel, itt a remek alkalom, hogy megtedd! Várunk minden messziről érkezőt is, s ha a helyi káoszban nem igazodtok ki, vezetőt rendelünk érkezésetek helyszínére.

A Tolkien Fogadót megtalálod Budapesten, a Nagykörút és a nagy sugárút kereszteződésénél, az Oktogonnál. A pontos cím: Eötvös utca 24. , ahová az Oktogontól a Hősök tere magas oszlopának irányába elindulva az Andrássy úton, az első utcába kanyarodj balra, ez az Eötvös utca.

Meglepetéssel is készülünk!

Üdvözöl Téged a Fogadó csapata"

Határoló

.: Új tárlat a Galériában! :.
2006. feb. 11. (szombat), 12:06:43 - Gandalf
Gwendir küldött nekünk négy darab, gyönyörű szép Középfölde-térképet, melyet ő festett nekünk, fogadjátok szeretettel! A képek a Gwendir térképei nevű tárlatban találhatóak a Galériában: http://volgyzugoly.uw.hu/galeria/galeria.php?mod=tarlat&tarlat=terkep

Határoló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

máj. 14. (kedd), 15:38:53
Itt a Hatalom Gyűrűi 2. évad első ízelítője

máj. 10. (péntek), 16:22:03
Újabb filmek Jacksonék közreműködésével

máj. 5. (vasárnap), 17:36:18
Tolkien Tábor 2024 – Szilmaril: A hősök útján

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .