. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: Tolkien Születésnap 2007. Irodalmi Pályázat :.
2006. nov. 1. (péntek), 11:33:44 - Gandalf
A Magyar Tolkien Társaság 2007. január 6-án J. R. R. Tolkien emléke előtt tisztelegve nagyszabású rendezvényt szervez. Ez alkalomból Irodalmi Pályázatot hirdet két kategóriában: vers, illetve szöveg-fordítás. A pályázati felhívás teljes szövege Word formátumban elérhető az alábbi linkre kattintva: Pályázati felhívás ->>

Határoló

.: Hobbit-film? :.
2006. okt. 27. (péntek), 21:49:52 - Gandalf

Az elmúlt két hónapban számos hír érkezett A Hobbit című Tolkien-könyv (A Gyűrűk Ura előzménye) megfilmesítéséről.

Korábban jogi akadályai voltak a megvalósításnak: a megfilmesítési jog a New Line Cinemánál van (ők készítették A Gyűrűk Ura filmeket), míg a forgalmazás jogait a Metro-Goldwyn-Mayer birtokolja. A Tolkien-rajongók még petíciókat is küldtek a stúdióknak a film érdekében. Mikor a Sony felvásárolta az MGM-et, úgy tűnt, a két rivális cég szembenállása miatt Tolkien könyvéből sohasem lesz mozifilm (rajzfilm már évekkel ezelőtt készült, eléggé megkérdőjelezhető minőségben). Azonban a filmstúdiók stratégiát váltottak, s most úgy tűnik, végre előrelépés történik az ügyben.

Saul Zaentz producer, a jogok egyik tulajdonosa 2006. március végén azt nyilatkozta, ő optimista és biztos benne, hogy már nem kell sokáig várni a megegyezésre.

Sir Ian McKellen már májusban közölte, hogy ő szeretné játszani a filmben Gandalfot, akárcsak A Gyűrűk Urában.

Az első nagy port kavart hír rögtön az ősz legelején megérkezett. Egy kémjelentés indította el a lavinát, ami azt állította, a filmes cég New York-i irodájában látta az 2007-es éves tervet, és 2007. júliusánál a következő bejegyzés állt: "The Hobbit". A Weta egyik munkatársa ekkor még úgy nyilatkozott, hogy szerinte a bejegyzés valószínűleg a EA új X-Box játékára, a White Councilra utal, melyben a New Line Cinema is érdekelt. Azt a régebbi kacsát sem erősítette meg senki, hogy a Weta már belekezdett volna a film előkészítésében. Sokan úgy gondolták, hogy ez egy régi filmes ütemterv volt valamelyik korábbi évből, és a dátum már régóta el lett vetve.

Az újabb szenzációs bejelentés, ezúttal a Metro-Goldwyn-Mayer (övék A Hobbit forgalmazási joga, míg a megfilmesítés joga a New Linenél van) részéről, a Varietyben jelent meg.
Az MGM-től Harry Sloan azt mondta, tervezik A Hobbit megfilmesítését, egy vagy két részből állna, és nagyon remélik, hogy Peter Jackson megrendezné! Jogi szakértők úgy vélekedtek, kooprodukció lesz a NLC és a MGM részéről.

Peter Jackson meglepődött ezen a híren, mert hozzá hivatalos felkérés még nem érkezett egyik cégtől sem. Mindenesetre, amennyiben ideje megengedné, szívesen elvállalná a rendezést, már leült A Gyűrűk Ura forgatókönyvíró-gárdájával átbeszélni az ötleteiket. Ha ő filmesítené meg, egészen biztosan nem gyerekkönyvként kezelné, hanem A Gyűrűk Ura előzményeként, sokkal intenzívebben éreztetve a középföldei háttéreseményeket. Belerakná a Fehér Tanácsot és Szauron visszatérését, és több szereplőt is visszahozna A GyU-ból, például Szarumánt és Legolast. Sajnos a következő 4 évre már elég sok filmet tervezett, így egyáltalán nem biztos, hogy el tudná vállalni, mindenesetre vár a hivatalos megkeresésekre ezügyben. Természetesen érdekli a dolog, és furán jönne ki, ha más rendezné, de szívesen beülne egy tál popcornnal a moziba megnézni a filmet úgy, hogy más csinálta meg. A stúdiók valószínűleg nem fognak várni rá, és ő ezt megérti. Hobbitfalva és Völgyzugoly díszletei még megvannak és felhasználhatóak A Hobbitnál is.

Nemrég a Metro-Goldwyn-Mayer is reagált a rajongók aláírásgyűjtésére: "Peter Jackson fantasztikus sikere A Gyűrűk Ura trilógiával az első és legideálisabb jelöltté teszi őt A Hobbit rendezésére - mondta Rick Sands, az MGM főnöke. - Az MGM nagyon szeretne együttműködni az Oscar-díjas rendezővel ezen az MGM-New Line produkción. És - biztos vagyok benne, hogy annak az 50000 mozilátogatónak az örömére, akik az elmúlt hetekben azzal fordultak hozzánk, hogy valósítsuk meg ezt a filmet - folytattunk már néhány előzetes megbeszélést a projektről Mr. Jackson képviselőivel." A hivatalos megkeresés, amire Jackson várt, tehát most már megtörtént az MGM részéről.

Közben Andy Serkis azt nyilatkozta, őt még senki sem kereste fel azzal, hogy vállalja el megint Gollam szerepét, de reméli, hogy majd megkérik erre. Szívesen eljátszaná újra.

A legfrissebb hírek szerint pedig a New Line Cinema és a Metro-Goldwyn-Mayer képviselői végre leültek egymással tárgyalni a jogi rendezésről. Egyes források szerint A Hobbit filmváltozatának az MGM társproducere lesz és a New Line Cinemával karöltve fedezik majd a gyártási költségeket és természetesen a bevételen is osztozni fognak. És egyre valószínűbb, hogy nem egy, hanem két filmről tárgyalnak már!

Határoló

.: Középfölde Fesztivál 2006. :.
2006. okt. 12. (csütörtök), 11:42:34 - Gandalf
A Magyar Tolkien Társaság idén ősszel J.R.R. Tolkien, a nagy mítoszteremtő író tiszteletére nagyszabású rajongói találkozót szervez október 27-től 29-ig (péntektől vasárnapig) azok számára, akik szeretik és tisztelik Tolkien műveit és világát. A találkozó nemzetközi jelentőségű lesz, mivel más európai Tolkien-Társaságok is részt vesznek a programokban. A hosszú hétvége helyszíne Tata, a varázslatos Öreg-tó közelében található Vaszary János Általános Iskola tantermei adnak otthont a programoknak.

Az idén először megrendezésre kerülő Középfölde Fesztivál más, nemzetközi Tolkien-rajongói találkozók mintájára szerveződik (pl. TolkienCon). Ez a szórakoztató hétvégi rendezvény azoknak szól, akik kíváncsiak Középfölde világára, akár a könyvekből, akár a filmekből ismerték meg. A Fesztivált azoknak ajánlják, akiket érdekel a tolkieni művekkel és világával foglalkozó ismeretterjesztő előadások, játékok, színpadi jelenetek, táncok, kreatív és kézműves foglalkozások, művészi és harci kurzusok, dalnokok és mesemondók, jelmezek kavalkádja egy tolkieni atmoszférát sugárzó, hangulatos környezetben.

A programok az iskola több termében párhuzamosan folynak majd reggeltől estig, tematikus felosztásban. A rendezvényre rengeteg lelkes jelmezest is várnak, akik örömmel öltöznek be, és ezzel szívesen járulnak hozzá a hangulatteremtéshez.

Tudnivalók itt olvashatóak:
http://www.tolkien.hu/view.php?&c=1&a=2131

Határoló

.: Pályázat a Középfölde Fesztivál egyedi programjainak szervezésére :.
2006. szept. 27. (szerda), 12:23:25 - Gandalf
Tata, 2006. október 27—29.

Itt a várva várt alkalom a tolkieni ismeretterjesztés újraélesztésére, valamint a Professzor mitológiájában kevésbé járatos, de Középfölde-lelkületű jelmezesek álmainak valóra váltására egy szórakoztató és emlékezetes hétvége keretében a tatai Öreg-tó partján.

A szervezők pályázatot hirdetnek a J. R. R. Tolkien műveit és világát szeretők rajongói találkozójának programjaira. A Vaszary János Általános Iskola tantermeiben egymástól független programok várják majd a résztvevőket, ezen pályázat célja a termek „betöltése”.

Pályázni előadásokkal vagy előadássorozatokkal ismeretterjesztő, elemző, nyelvészeti, esetleg irodalomtudományi témákban; kreatív és kézműves foglalkozásokkal; művészeti (vers, próza, ének, hangszeres zene, tánc, dráma) oktatással, illetve bemutatókkal; harcművészeti-harctechnikai kurzusokkal; csapat-, szerep- és társasjátékokkal, valamint a célközönség érdeklődésére számot tartó, Középföldéhez köthető programokkal (tünde teaház, hobbit-fürdő, ork kocsma stb.) lehet a hat tanterem bármelyikére. A nyertes pályázók adott idősáv(ok)ban önállóan szervezik a terem programját, anyag- és eszközigényüket a rendezvény költségvetéséből biztosítjuk.

Elsősorban 2-5 fős csoportok jelentkezését várjuk, de egyéni pályázat is beküldhető, ha a program olyan jellegű.

A pályázatokat a leguanember@tolkien.hu drótpostacímre várjuk 2006. szeptember 29-én éjfélig.
A pályázat tartalmazza:
- a pályázó(k) nevét
- a program típusát (ismeretterjesztő, kreatív, stb.) és szabatos leírását
- a lebonyolításhoz szükséges szervezői létszámot
- a program eszköz- és anyagigényét
- a program időtartamát és az alkalmak számát (pl. nyelvészeti előadás 3X45 perc naponta)

Várjuk továbbá dalnokok, zenészek és táncosok, mesemondók és versszavalók, csepűrágók, nádihegedűsök jelentkezését is a tornateremben rendezendő művészeti kavalkádra. Ezenkívül jelezzenek azok, akik önzetlen munkájukkal részt vennének az ispotály és az őrszolgálat működtetésében.

A szervezők

Határoló

.: Friss link :.
2006. szept. 8. (péntek), 17:00:39 - Gandalf
Felkerült az Utakhoz egy új link, A Gyűrűk Ura fórumos szerepjáték-oldalé.

Határoló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

máj. 5. (vasárnap), 17:36:18
Tolkien Tábor 2024 – Szilmaril: A hősök útján

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .