. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: Tanulmány a hobbitokról :.
2007. nov. 23. (péntek), 16:26:13 - Gandalf
A Cikkek közé felkerült egy ismeretterjesztő célú írás a hobbitok eredetéről és mitológiai hátteréről.
Elérhető itt: Klikk!

Határoló

.: A Hobbit-film kálváriája :.
2007. nov. 15. (csütörtök), 17:16:49 - Gandalf

A Gyűrűk Ura előzményeit elmesélő A Hobbit c. könyvet (magyarul először csak A babó címen jelent meg) már évek óta szeretnék megfilmesíteni. Mindezidáig csak egy kevésbé sikerült animációs film készült belőle a filmtörténet során, de Peter Jackson filmtrilógiájának mindent elsöprő sikere óta folyamatosan tervbe van vége az élőszereplős megfilmesítés. Azonban az ide vezető út ugyancsak rögös volt mindeddig.

A Metro-Goldwyn Mayer (MGM) és a New Line Cinema (NLC) már régóta meg akarják filmesíteni A Hobbitot egy vagy két filmben (lehetséges, hogy két film esetén az egyik film A Hobbit lenne, a másik pedig A Gyűrűk Ura előzményeit taglalná a korábbi értesülések szerint), utóbbinál a megfilmesítési jogok, míg előbbinél a forgalmazási jogok vannak jelenleg. Peter Jackson korábban azt nyilatkozta, csak úgy vállalná a rendezést, ha előtte rendezi a peres ügyeit az NLC-vel (Jackson cége, a Wingnut Films ugyanis anno beperelte a filmstúdiót, mivel az állítólag visszatartotta A Gyűrű Szövetsége-film tiszteletdíjának jelentős részét). A filmstúdió ekkor már új rendezőben kezdett el gondolkodni, ami nagy felháborodást keltett A Gyűrűk Ura-filmek rajongói körében.

Sokáig úgy tűnt, patthelyzet alakul ki és Jackson végleg kiesett a projektből. Ám az elmúlt időszakban a New Line vezére, Bob Shayne a korábbi kemény hangról átváltott egyre diplomatikusabb modorra, egyre óvatosabb és visszafogottabb lett. Ennek egyik oka az is lehetett, hogy a megfilmesítést még az idén el kell kezdeniük, különben a jogok visszaszállnak az eredeti tulajdonosra, aki nem más, mint Saul Zaentz producer. Másrészt nyilván nagy nyomás volt rájuk a rajongók részéről is.

Idén augusztusban végre megtörni látszik a jég: leültek egymással tárgyalni az NLC és a Wingnuts képviselői A Hobbit kapcsán. Az előbbi mindenképpen szeretné "valamilyen módon bevonni Jacksont a filmbe", de még nem tette egyértelművé, rendezői posztot kínálnak-e neki vagy egyéb funkciót. Jackson pedig szeretne részt venni a Tolkien-mű megfilmesítésében. Konkrétumokat még nem tudni, a rajongók mindenesetre optimisták, és reménykednek, hogy pár éven belül Peter Jackson közreműködésével (legideálisabb esetben rendezésében) kerülne a mozikba A Hobbit. Azóta semmi konkrét hír nem érkezett az ügyről, de számos A Gyűrűk Urában játszó színész nyilatkozta, hogy szívesen szerepelne A Hobbitban (például Sir Ian McKellen, azaz Gandalf), és a zeneszerző Howard Shore is lelkesen beszállna a projektbe.

Mindenesetre igencsak bíztató, amit az NLC vezetői legutóbb nyilatkoztak a megfilmesítésről: "ez már jóval több, mint egy remény!"

Határoló

.: Kreatív Őszi Művészeti Találkozó :.
2007. szept. 27. (csütörtök), 12:21:49 - Gandalf

A Magyar Tolkien Társaság (MTT) korábbi szokásától eltérően idén ősszel egy rendhagyó háromnapos eseményt rendez Kreatív Őszi Művészeti Találkozó (vagy röviden és közismertebben: KÖMF) néven. A rendezvény egyesíti a hagyományos őszi és tavaszi találkozók közösségépítő erejét, kreatív és alkotó foglalkozásokat, a Művészeti Est hagyományait és egy kis mértékben Középfölde atmoszféráját.

Helyszín:
A Monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
(2200 Monor, Ady Endre u. 12-14.)

Időpont:
2007. október 20. (szombat) 18:00 - október 23. (kedd) 9:00

A rendezvényről dióhéjban:
A programok az iskola termeiben zajlanak majd.
- Első este (okt. 20.) egy Gálaestet rendezünk, mely korábbi Művészei- és Musical Estünkhöz hasonlóan lehetőséget ad számos színvonalas produkció (ének, zene, tánc, rövid színpadi jelenetek, szavalás, harc stb.) bemutatására.
- Vasárnap és hétfőn napközben kreatív/alkotó foglalkozások lesznek, valamint rövid játékok és előadások. Az előbbi kapcsán mindenki be lesz osztva egy fő tevékenységhez (színjátszás; tánc és mozgásszínház; kaszkadőrködés; kézműveskedés) és egy melléktevékenységhez (mindenféle egyéb alkotói munka, pl. éneklés, zenélés, bölcselkedés, szövegírás).
- Vasárnap este (okt. 21.) egy Közösségi Est kerül megszervezésre, ahol vidám és ötletes feladatok, játékok várnak mindenkit.
- Hétfő este (okt. 22.) egy Bemutató Est lesz, ahol az egyes alkotói csoportok bemutatják a többieknek, mit kreatívkodtak össze a két nap foglalkozásai alatt.
- A Találkozóról terveink szerint készül majd egy DVD-összeállítás is, melyet utólag lehet majd megvásárolni.

Leutazás:
Az utazási költségeket mindenkinek egyénileg kell megoldania. Szervezünk közös leutazást Monorba vonattal (a Nyugati pu.-ból indul) és Volánbusszal, de lehet egyénileg is jönni.

Szállás:
Az iskolában az erre kijelölt tantermekben történik polifoamokon, matracokon, hálózsákokkal (az alváshoz szükséges holmit mindenki maga hozza el).
Egyéni igény szerint van lehetőség egy közeli (5 perc séta) motelben történő alvásra is. A panzió 25 férőhelyes, árai a következők (aki panziót igényelne, jó előre jelezze nekünk!):
- 1 ágyas: 4500Ft/ éjszaka reggelivel , zárt parkolóval együtt!
- 2 ágyas: 6000Ft/ éjszaka reggelivel , zárt parkolóval együtt!
- 3 ágyas: 8000 Ft/éjszaka reggelivel , zárt parkolóval együtt!
A motel árát ne a bankszámlára utaljátok át, hanem hozzátok le, és a helyszínen fizessétek ki kézpénzben! Természetesen azért erre is érvényes az október 12.-i jelentkezési határidő!!!

A jegyekről:
Háromféle jegyet lehet venni: Gálaestre (+1 éjszakára) szóló, 2 éjszakás és 3 éjszakás. A Gálaestre szóló jeggyel vasárnap reggel 9-ig lehet a rendezvény lebonyolításának helyszínén tartózkodni. A 2 éjszakás jegy csak vasárnaptól kezdődően a hátralévő időtartamra érvényes.

Jegytípus: MTT tag / Pártoló tag / Teljes árú
Gálaest (okt. 20. 18:00 - okt. 21. 9:00): 1900 / 2100 / 2200
2 éjszakás (okt. 21. 9:00 - okt. 23. 9:00): 3600 / 4000 / 4200
3 éjszakás (okt. 20. 18:00 - okt. 23. 9:00): 5100 / 5700 / 6000

A motel ára ezen felül van, a fenti ár a programokon való részvételre jogosultság mellett a suliban alvást is tartalmazza.
Az egyes jegytípusok szigorúan az itt meghatározott időkereten belül érvényesek!
Akik 3 éjszakás jegyet igényelnek, lehetőségük van 2 részletben befizetni az összeget (szigorúan okt. 12-ig és OTP-ben), ilyenkor a megjegyzés rovatába kerüljön be, hogy éppen első vagy második részletet fizetnek!

Befizetés módja:
Csak OTP-ben, a következő bankszámlaszámra:
OTP 11709002-29900837
(Megjegyzésként adjátok meg befizetéskor a polgári neveteket, a rendezvény nevét, az igényelt jegytípust, és részletfizetés esetén azt is, hogy hányadik részlet!)
Határidő: október 12.

Házirend:
Az iskola épületében illuminált állapotban tartózkodni tilos, dohányozni csak az udvaron kijelölt dohányzóhelyen szabad 18 év fölöttieknek. A rendezvény minden résztvevője köteles a kulturált viselkedés szabályait megtartani, az iskola tulajdonáért mindenki anyagi felelősséget vállal. Az iskola épületét az éjszakai kapuzárás után csak a motelban megszállók hagyhatják el.

A jelentkezési lap letölthető innen:
Katt ide érte!

A jelentkezéseket vagy kinyomtatva hagyományos postai levélként várjuk a 1701 Budapest Pf. 79. címre (a borítékra írjátok rá: KÖMF 2007), vagy Word fájlként kitöltve e-mail-ben az komf@tolkien.hu címre (a tárgy mezőbe írjátok bele: KÖMF jelentkezés). A jelentkezés határideje 2007. október 12. Aki eddig nem fizeti be az összeget, 1000 Ft-tal többet kell utólag fizetnie. A jelentkezések elfogadásáról e-mailen és a fórumon értesítünk mindenkit.

Ha bármely kérdésed merülne fel, tedd fel a Fórum idevágó topicjában , vagy kérdezd meg a szervezőséget e-mailen: komf@tolkien.hu vagy telefonon (napközben): 06 20/ 3841411 (Gandalf)!

A rendezvény főszervezője: Gandalf
Logisztikus: Dorwinion
Reklám és kommunikáció: Rabyn
Gálaest-szervező: Cueddo
Kreatív tevékenységek vezetője: Milendoria
Közösségi és egyéb programok felelőse: Eruntale/Hanna


Szeretettel várunk minden jelentkezőt!

Határoló

.: Frissítések + Könyvhír :.
2007. szept. 5. (szerda), 19:53:15 - Gandalf

Frissítettem a Könyvtár két bibliográfiáját, Tolkien angol műveinek a listáját és a Magyarországon megjelent Tolkien-könyvek listáját. Előbbi ugyan a fontosabb kiadási dátumok kapcsán nem a legfrissebb, de legalább teljes a lista.

És örömmel jelentem be, hogy valamikor a jövő év folyamán magyarul is megjelenik a The Children of Húrin (Húrin gyermekei) az Európa Könyvkiadónál! A művet A Szilmarilok fordítója, Gálvölgyi Judit fordítja le, a magyar szöveget szaklektorálni fogja a Magyar Tolkien Társaság is.

Határoló

.: THE CHILDREN OF HÚRIN :.
2007. ápr. 19. (csütörtök), 13:40:13 - Gandalf

Végre-valahára elérkezett a Húrin gyermekeinek (The Children of Húrin) megjelenése! Ezen a héten került a boltokba J. R. R. Tolkien egyik legnépszerűbb története, melyet már A Szilmarilokból és számos más műből ismerünk rövidebb szövegvariánsaiban. A Christopher Tolkien által szerkesztett kötet a már ismert Túrin-sztorik változatait egységesítve egy összefüggő, végleges, hosszú, önálló kiadvány, melyben vannak eddig nem publikált, új részletek is. Alan Lee illusztrálta, van benne egy Christopher Tolkien által rajzolt Beleriand-térkép és függelék is. Megjelent április 17-én! A végleges borítója szintén Alan Lee munkája.

Határoló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

máj. 5. (vasárnap), 17:36:18
Tolkien Tábor 2024 – Szilmaril: A hősök útján

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

szept. 2. (szombat), 11:36:57
Ötven éve hunyt el J. R. R. Tolkien

aug. 20. (vasárnap), 16:12:37
Megjelent a Lassi Laurië 2023 júliusi száma

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .