. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Hírmondó

Aktuális hírek | Hírarchívum

"Sólymok szállongtak örökkön e titkos rejtek száján ki-be, mélyfúró szemük áthatotta a tengertávolt, csakígy a világ legsötétebb szakadékmélyéig elhatolt a hegyek szurdokain. Ezek hordták neki a híreket mindenünnét mindenekről, és alig volt, amit ő meg ne tudott volna..."
(AZ ELVESZETT MESÉK KÖNYVE)

Utolsó hír

Határoló

.: Nyári Tolkien Tábor 2007! :.
2007. ápr. 17. (kedd), 11:11:11 - Gandalf

A Magyar Tolkien Társaság 2007. július 13-22. között szervezi immár 5. nyári táborát, ahová szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik a Tolkien által megalkotott világ iránt. A tábor a hagyományokhoz híven 10 napos, idén új helyszínen, a Kácsárdi Ifjúsági Táborban kerül megrendezésre.

A tábor Sátoraljaújhelytől 5 km-re, Károlyfalva mellett, a Sátor-hegyek lábánál fekszik. A zöld környezet és barátságos vidék ideális helyszín mind a keretjáték, mind a táborozók igényei szempontjából. A környék kirándulási lehetőségekben gazdag, a történelmi várak (Regéc, Füzér, Sárospatak) mellett a környező hegyek kínálnak egész napos túrázási lehetőséget (külön túraútvonal fut a Tengerszemhez, mely a Sátor-hegyek között található), a táborhelytől nem messze pedig mesterséges horgásztó várja a horgászni vágyókat.

Az elhelyezés faházakban és sátrakban történik. A 6 fős faházak összesen 93 fő részére nyújtanak kényelmes szállást, és mintegy 40 fő elhelyezésére van lehetőség sátrakban. A sátrazóknak minden szükséges felszerelésről maguknak kell gondoskodniuk.

Károlyfalva egyénileg is megközelíthető, de javasoljuk a csoportos utazást. Budapesttől Sárospatakig vonattal, onnan pedig különbusszal utazunk a helyszínre.

A tábori program nyomonkövethető lesz a fórumon, a 2007-es nyári tábor topicjában, illetve az eddigi programokhoz hasonlóan tudományos előadások, természetjárás, kreatív és kézműves foglalkozások, tünde nyelv- és írástanulás, színpadi produkciók, csapatjátékok, közös éneklések és tábortüzek várnak a leendő táborlakókra.

Az itt eltöltött 10 nap egy egységes keretjátékba illeszkedik, mely az eddigiektől eltérően a Fák Korába kalauzol minden résztvevőt, a Valák honába, Valinorba...

Részletek: www.tolkien.hu Tolkien Tábor 2007

Határoló

.: A Magyar Tolkien Társaság Farsangi Álarcosbálja :.
2007. feb. 17. (szombat), 10:09:34 - Gandalf

A Magyar Tolkien Társaság Farsangi Álarcosbálja


AZ IDŐPONT:

2007. március 3., szombat 17 órától másnap hajnali 5-ig

A HELYSZÍN:

Budakalászi Faluház

Pontos cím: 2011 Budakalász, Szentendrei út 9.

A szentendrei (Batthyány térről induló) HÉV-vel kell Budakalász, Lenfonógyár megállóig menni. Onnan három perces séta lefelé a jobb kézre eső Szentendrei úton a Faluházig. Térkép és autós megközelítés
(Hazafelé annak, aki éjszaka eljönne: az utolsó HÉV 23:22-kor indul Bp felé az említett megállóból, az első 3:57-kor, de közte van két busz: 1:34-kor és 3:04-kor.)

Jegyárak
ELŐVÉTELBEN:

Normál: 720 Ft
MTT-tag
(rendes/támogató, 2006. III. negyedév végéig (szeptemberig) tagdíjhátralék nélkül): 600 Ft
MTT-tag
(pártoló, 2007-re befizetve): 680 Ft

HELYSZÍNEN egységesen: 950 Ft


MINDENKI LEGYEN SZÍVES ÍRJA MEG A JEGYIGÉNYÉT (típussal) A KÖVETKEZŐ MAILCÍMRE:
farsangjegyek_2007'kukac'yahoo.com


Mégpedig lehetőleg az alábbi formátumban:

Idézet:
Név: XY
Rendelt jegyek: x db normál és/vagy x db MTT-s rendes/támogató (tag(ok) neve: XY) és/vagy x db MTT-s pártfogó (tag(ok) neve: XY)
Jegyátvétel várható időpontja: [ha még nincs meghirdetett időpont, ami megfelel, hagyd üresen, majd felvesszük a kapcsolatot]
Maszkot a helyszínen vásárolnék: igen/nem


Természetesen - mint eddig is volt - a jegyeket elővételben nem csak személyesen lehet megvenni, hanem más is átveheti-kifizetheti, ha előzetesen (a fenti e-mail címen) kapunk értesítést, hogy ki veszi át.

Már biztos jegyátvételi(+fizetési) alkalom: február 17. szombat 14-17 óra, HNE találkozó, Ferenc körút 24. 3. emelet (32-es kapucsengő).
További (későbbi, esetleg korábbi) alkalmakról itt és a topicban is kint lesz az infó, türelmet kérünk.

MEGJELENÉS ELEGÁNS, BÁLI RUHÁBAN ÉS MASZKBAN, DE JELMEZVERSENY IS LESZ.
Saját készítésű maszk előny.
Korlátozott számban hozzáférhetővé teszünk a szervezők által gyártott, a helyszínen vásárolható maszkokat is. Aki ilyet vásárolna, ezt jegyfoglalásával együtt jelezze!

Tombola ára: 50 Ft/db (a helyszínen lesz kapható)
Maszkok ára:
- szemmaszk 250 Ft/db
- arcmaszk 500 Ft/db

További infókért lásd a Farsangi Bál topicját a Tolkien.HU fórumon!

Határoló

.: Tolkien Levelező Verseny :.
2007. jan. 1. (hétfő), 16:17:49 - Gandalf

Országos Tolkien Levelező Verseny – kiírás

 

A Magyar Tolkien Társaság (mely olyan országos közhasznú kulturális szervezet, amely J.R.R. Tolkiennek – a híres A Gyűrűk Ura című regény szerzőjének, Középfölde megálmodójának és neves nyelvészprofesszornak – magyarországi népszerűsítését és műveinek ismeretterjesztését tűzte ki célul) levelező versenyt hirdet általános és középiskolás diákoknak.

 

Kategóriák

 

A verseny az alábbi három plusz egy kategóriában zajlik:

I. A Gyűrűk Ura

II. A Gyűrűk Ura és A hobbit

III. A Gyűrűk Ura, A hobbit és A szilmarilok

IV. A film (egyéni!)

 

Az első háromban legfeljebb négy (esetleg kevesebb) főből álló csapatok indulhatnak, melyek tagjai a kategória nevében megadott könyveket már olvasták, de Tolkientől egyebet még nem. A csapattagoknak egy iskolába (de nem feltétlenül egy osztályba) kell járniuk.

A negyedikbe olyan egyéni versenyzők nevezését várjuk, akik még csak a filmet ismerik, de most szívesen belevágnak a könyv olvasásába: a hat forduló feladatai – mintegy játékos „olvasónaplóként” – a mű hat könyvét dolgozzák fel.

 

Általános tudnivalók

 

A verseny hat fordulóból áll, januártól júniusig tart.

A feladatsorokat minden hónap első napjaiban postázzuk a versenyzők iskolájának címére (ezért a jelentkezési lapon fel kell tüntetni egy összekötő tanár – vagy más iskolai dolgozó, például könyvtáros – nevét is).

 

A beküldési határidő minden hónap 25-e (vagy az azt követő első munkanap). Az egyes fordulókban elért pontszámról postai levélben két fordulóval később (illetve a www.tolkien.hu webcímen folyamatosan) tájékoztatunk.

A verseny élő döntővel zárul az elegendő pontszámot elért csapatok/versenyzők részvételével; a helyszínről és időpontról levélben értesítjük a bejutottakat. A döntőben résztvevő csapatok értékes díjakban részesülnek.

 

A nevezésről

 

A nevezési díjat kizárólag a postaköltségre és egyéb szervezési költségekre fordítjuk. Összege csapatonként (I-III. kategória) 1200 Ft, egyéni versenyzőknek (IV. kategória) 500 Ft. Amennyiben egy iskolából több nevezés is érkezik, a versenyzők kedvezményes nevezési díjat fizethetnek, melynek összege 1000 Ft/csapat illetve 300 Ft/egyén.

 

A nevezési díjat az első forduló feladatsoraihoz mellékelt CSEKKEN kell befizetni a Társaság bankszámlájára, a kézhezvételtől számított nyolc napon belül. (Amennyiben ez nem történik meg, a versenyző(ke)t automatikusan kizárjuk a versenyből.)

                                                                                       

A mellékelt jelentkezési lapot hiánytalanul kitöltve 2007. JANUÁR 10-IG kell elküldeni a következő címre: Magyar Tolkien Társaság, 1701, Budapest, Pf. 79. (Javasoljuk és kérjük, hogy aki teheti, már a szünidő utáni első héten adja postára a jelentkezését, hogy minél előbb küldhessük az első (januári) forduló feladatsorait.)

Határoló

.: TOLKIEN SZÜLETÉSNAP 2007. :.
2006. dec. 22. (péntek), 23:09:56 - Gandalf

A mostani rendezvény folytatása a 2003. január 3-án megkezdett hagyománynak. Akkor, J.R.R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerrel zárult a program, melyet Göncz Árpád köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitott meg. Azóta még három alkalommal került sor a születésnapi megemlékezésre, amely során J.R.R. Tolkien angol író és filológus munkásságát tisztelő, műveit szerető, és e művek szellemiségét magukénak érző több ezer társunkkal ünnepeltük közösen a XX. század legnagyszerűbb és legnépszerűbb mítoszainak szerzőjét.

Helyszín: Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG)
Budapest, III. kerület, Raktár utca 1.
Időpont: 2007. január 6. szombat 10:00-21:00


A 2007. január 6-i programok tartalmaznak ismeretterjesztő előadásokat, családi programokat, és színpadi előadásokat, de lesz nyelv- és daltanulás, sok játék, és emlékezés:


A program

Ismeretterjesztő előadások
(délelőtt 10 órától 17 óráig)
- A hét főbűn a Középfölde mitológiában
- Az Óidők hajnala: a kezdetek és a Fák évei kronológiája
- A tolkieni világ és a hét bibliai erény
- Egy nyelvész zseni álmai: a latin, a walesi, a finn, a gót, a sumér és a hettita nyelvek
- A mitológiai hagyomány és forrásai: a keresztény, az északi, a kelta és a klasszikus emlékek Tolkien műveiben

Tolkieni nyelvész szekció
(délelőtt 10 órától 17 óráig)
- Hogyan készülnek a mesterséges nyelvek?
- Tünde nyelvek
- Tündeírás (tengwar, sarati és rúna jelrendszerek)
- Fordító iroda (tetszőleges hozott szöveg quenya, sindarin, esetleg ork nyelvű átírása)

Családi programok:
(délelőtt 10 órától 19 óráig)
- Kézműves kuckó (üvegfestés, gyöngyfűzés, harisnyavirág készítés, bőrözés)
- Játszóház (címeres pajzs és tündefül készítés)
- Szolgáltatás (arcfestés, lufi hajtogatás, hajfonat készítés)
- Játékbarlang (kártya- és társasjátékok, fejtörők)

Hobbit fogadó
(délelőtt 10 órától 19 óráig)
- Tünde, törp, hobbit és dúnadán ételek és italok (eredeti receptek alapján)
- Szerepjáték-verseny
- Élő szerepjáték
- Bábszínház (az ismert mítoszok ferdítései)
- Daltanulás (A Gyűrűk Urában szereplő versek énekelhető változatai a Tolkien Ensemble nyomán)
- Élőzene és táncház

Színpadi bemutatók
(este 19 órától 21 óráig)
- Dalok Középföldéről (az MTT dalárda bemutatója)
- Gondolin (részletek A Szilmarilok hagyományai alapján készülő színdarabból)
- Lindalë Endoreo (Zenék középfölde hangulatában)
- Táncok az Óidőkből
- Fornost bukása (dráma az arnori királyság végnapjairól)

Napközben a helyszín több pontján érdekes játékokat találhatnak az arra vágyók. Lehet fényképezkedni hobbit vagy ork bőrbe bújva, mindenki elkészítheti saját képregényét "A Gyűrűk Ura" jeleneteiből. A kreatív tevékenységeket nyújtó asztaloknál gyöngyfűzés, címerfestés, kaligráfia, üveg- és textilfestés, és még rengeteg egyéb alkotó tevékenységre nyílik lehetőség.

A rendezvény helyszínén meg lehet vásárolni továbbá a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet (magyar fordításokat és eredeti angol nyelvű köteteket is), ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik, illetve látható lesz egy, a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállítás is.

JEGYÁRAK:
Felnőtt: 700 Ft
Diák: 600 Ft
Családi: 1500 Ft
A középföldei jelmezben érkezők 150 Ft-os díjkedvezményben részesülnek!

Határoló

.: A Hobbit-film Peter Jackson nélkül :.
2006. dec. 11. (hétfő), 13:18:47 - Gandalf

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Metro-Goldwyn Mayer (MGM) és a New Line Cinema (NLC) meg akarják filmesíteni A Hobbitot egy vagy két filmben, utóbbinál a megfilmesítési jogok, míg előbbinél a forgalmazási jogok vannak jelenleg. Az elmúlt hónapban ismét számtalan új hír érkezett ennek kapcsán.

Kiderült, hogy nem csak A Hobbit megfilmesítését vették tervbe, de egy másik előzmény-film elkészítését is, mely A Hobbit és A Gyűrűk Ura története között játszódna, és jegyzetek, függelékek alapján írnák meg a forgatókönyvét. Az nem derült ki még teljesen tisztán, hogy ez egy harmadik film lenne a két részben vászonra vitt A Hobbit mellett, vagy csak két film lenne összesen: A Hobbit és ez az előzményfilm.

Az MGM előrehaladott tárgyalásokat folytatott A Gyűrűk Ura rendezőjével, Peter Jacksonnal a filmekről, és kijelentették, hogy a produkciós munka 2008-2009. előtt nem kezdődik el.

Howard Shore, A Gyűrűk Ura zeneszerzője úgy nyilatkozott, hogy örömest komponálna zenét az új filmekhez is, már vannak téma-ötletek a fejében hozzájuk. Szívesen dolgozna megint együtt Jacksonnal.

A két filmstúdiónak ugyancsak sürgős a megfilmesítés. Saul Zaentz szerint ugyanis jövőre visszaszállnak a jogok hozzá, hiszen eredetileg őnála voltak. Zaentz egyébként Peter Jacksont szeretné a rendezői székben látni.

Peter Jackson csak akkor lett volna hajlandó elvállalni a rendezést, ha előtte rendezi a peres ügyeit az NLC-vel. Jackson cége, a Wingnut Films ugyanis anno beperelte a filmstúdiót, mivel az állítólag visszatartotta A Gyűrű Szövetsége-film tiszteletdíjának jelentős részét.

Az NLC, talán éppen eme peres ügyek miatt végül úgy döntött, hogy más rendezőben gondolkodik. Egyes pletykák szerint felmerült Sam Raimi, a Pókember-filmek rendezőjének neve is ennek kapcsán.

Peter Jackson erről a fejleményről telefonon kapott értesítést, rögtön írt is egy levelet az egyik legnagyobb Tolkein-filmekkel foglalkozó oldalnak, a TheOneRing.net-nek, melyben közli, hogy ő nem fogja megrendezni a filmeket, ezek után kénytelen lesz lemondani a Középföldére való visszatérésről.

Az MGM-et elszomorította e hír, ők továbbra is ragaszkodnának Jacksonhoz.

A Gyűrűk Ura "kellék- és trükkgyárát", a Weta-t még nem keresték meg A Hobbit ügyében, de a vezetője, Richard Taylor szerint Jackson nem sértődne meg, ha a Weta akkor is beszállna a projektbe, ha nem ő rendezné.

Ian McKellent (Gandalf) és Elijah Wood-ot (Frodó) is elszomorították e hírek, de bíznak benne, hogy sikerül megoldást találniuk a stúdióknak. Mást nehezen tudnának elképzelni a rendezői székben, mint Jacksont.

Amint felröppent a hír, hogy valószínűleg nem Jackson rendezi A Hobbitot, azonnal megugrott a TheOneRing.net-oldal látogatottsága. A rajongók petíciókat indítanak és minden egyéb eszközt be akarnak vetni, hogy Jacksont juttassák a rendezői székbe. Ennek a hírnek igen nagy sajtóvisszhangja volt az interneten.

(Az információkért köszönet a Tolkien.HU Fórumon az "Előzetesek, bemutatók" topic hozzászólóinak és a különböző internetes portáloknak is!)

Határoló

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

máj. 14. (kedd), 15:38:53
Itt a Hatalom Gyűrűi 2. évad első ízelítője

máj. 10. (péntek), 16:22:03
Újabb filmek Jacksonék közreműködésével

máj. 5. (vasárnap), 17:36:18
Tolkien Tábor 2024 – Szilmaril: A hősök útján

márc. 22. (péntek), 12:05:42
Tolkien Nap 2024 és Tolkien Olvasás Napja

feb. 9. (péntek), 12:21:31
Megjelent a Lassi Laurië 2024. téli száma

jan. 3. (szerda), 15:43:38
J. R. R. Tolkien 132. születésnapja

dec. 24. (vasárnap), 09:00:00
Karácsony 2023

nov. 15. (szerda), 10:46:23
Megjelent magyarul a Númenor bukása!

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .