. .

VÖLGYZUGOLY


MAGYAR TOLKIEN OLDALAK

. .
. .   . .
Főmenü

Magyar Tolkien Társaság


Partnerek

.

Tolkien élete


"Nem ritkaság, hogy ez a tettek sora, amelyek a világ kerekét igazgatják: kis kezek hajtják végre őket, mert közben a nagyok szeme másfelé tekint."
(A GYŰRŰ SZÖVETSÉGE)

 J. R. R. Tolkien 1892. január 3-án született a Dél-afrikai Köztársaság Bloemfontein nevű városában, ahol apja munkát kapott bankárként.
Három éves volt, amikor anyjával, Mabel Tolkiennel és öccsével, Hilary-vel Angliába utazott, hogy meglátogassa a középnyugaton élő rokonokat. Apja közben reumás lázban meghalt, így a család letelepedett egy Birmingham melletti vidéki községbe, Sarehole-ba. A két fiú itt töltötte gyermekkorát, s a kis John Ronald itt kapta meg a természettel való együttélés élményét.
Később egy szerény birminghami lakásba költöztek, hogy ott járhasson iskolába, s így Tolkien 1900-ban megkezdte tanulmányait a King Edward's School-ban.
Mabel Tolkienről kiderült, hogy cukorbeteg, és az asszonynak, aki 1900-ban a baptista rokonok nagy megrökönyödésére átkonvertált a katolikus hitre, felajánlottak két szobát, mely a katolikus atyák birminghami kápolnájának a tulajdona volt. Ismét vidéken voltak tehát. Az asszony állapota azonban ahhelyett, hogy a levegőváltozás hatására javult volna, egyre inkább romlott, s végül 1904. november 14-én meghalt 34 éves korában. Tolkien akkoriban 12 éves volt. A két árva gyermek Francis Morgan atya gyámsága alá került, aki kemény szigorral, de őszinte szeretettel és rendíthetetlen türelemmel nevelte őket.
Tolkien az oxfordi Exeter College-en szerezte diplomáját és kapott tanári kinevezést.
összeházasodott 1916. március 22-én Edith Bratt-tel, de 1915-ben be kellett vonulnia a seregbe, s az I. Világháború alatt a lancashire-i lövészeknél szolgált. Részt vett a Somme-folyó melletti csatában, amely 1916 június 25-én történt, s ahol elvesztette legjobb barátait.
A háború után az oxfordi New English Dictionary munkatársa lett, 1917. november 16-án született meg legidősebb fia, John. Tolkient 1920-ban immár kétgyermekes apaként nevezték ki a leeds-i egyetem tanárának, négy évvel később pedig professzori rangra emelték. 1925-ben kinevezték az angolszász és ó-angol nyelv és irodalom professzorává. összesen négy gyereke született: John, Michael, Priscilla, Christopher. A család egy ideig egy zsúfolt, vöröstéglás negyedben élt, méghozzá igen kevés fizetésen, az utolsó fél penny-ig mindent be kellett osztaniuk.
Tolkien első ismertté vált könyve, A Hobbit 1937-ben jelent meg, 1954-ben pedig A Gyűrűk Ura első kötete.
élete ezután írással telik, s nyelvészettel, tagja lett az Inklingeknek, valamint barátja C. S. Lewisnek, akinek halála 1963-ban mélyen megrázzta az írót.
Nyugdíjba vonulása után Tolkien és felesége Oxford Headington nevű részén telepedett le, majd 1968-ban Bornemouth-ba költöltöztek, amit Edith nagyon szeretett, s ahol három évig éltek, mielőtt az asszony 1971. november 29-én, 82 éves korában elhunyt. Tolkien ezután visszatért Oxfordba, ahol a Merton főiskola felajánlott neki egy lakást. így ismét sétálhatott a főiskola közeli kertjeiben, amit nagyon kedvelt. Utolsó fényképén az oxfordi botanikus kertben egyik kedvenc óriás-feketefenyője mellett áll. 1973. szeptember 2-án hunyt el 81 évesen. Egy sírba temették feleségével, s neve alá Beren nevét is belevésték, felesége neve alá pedig Lúthien nevét.

.
Gyorsmenü

Legfrissebb hírek

okt. 14. (szombat), 08:38:58
Colm Meaney kapta Tolkien gyámjának a szerepét

okt. 4. (szerda), 12:22:44
Elveszett Mesék Könyve - Újabb javított kiadás

szept. 22. (péntek), 20:38:29
Kérdőíves felmérés Középföldén játszódó asztali szerepjátékok kapcsán

szept. 21. (csütörtök), 09:59:34
80 éves A hobbit

szept. 16. (szombat), 14:03:53
Elmúlt 40 éves A szilmarilok első kiadása

szept. 13. (szerda), 16:40:35
Megjelent a legfrissebb Lassi Laurië, ingyenesen letölthető!

szept. 6. (szerda), 09:42:54
Statiszták kerestetnek a Tolkien-filmhez

aug. 31. (csütörtök), 16:25:24
Tolkien: Lily Collins és Nicholas Hoult lehetnek a főszereplők

. .
Völgyzugoly - Magyar Tolkien Oldalak
© 2000 Gandalf, Dúalon
. .